Jak ugotować parówki? Poznaj sposób na szybkie śniadanie!

  • dodała 30 stycznia 2022
  • Polubień!

Na próżno szukać kogoś, kto choć raz w życiu nie jadł parówek. To jedna z najbardziej popularnych propozycji śniadaniowych (i nie tylko) dla dzieci i dorosłych. I choć ich skład budzi niejednokrotnie szereg wątpliwości, trudno o nich nie wspomnieć. Więc jak ugotować parówki? Choć pytanie wydaje się banalnie proste przeczytaj poniższy wpis. Być może dowiesz się z niego czegoś nowego.

Gotowanie parówek – krok 1: zakupy

Zawsze przed zakupem, nieważne czy w dużym markecie, osiedlowym sklepie czy bezpośrednio u rzeźnika zwróć uwagę na jakość kupowanej żywności. Mówiąc krótko, podstawą jest dobry, prosty, pozbawiony ulepszaczy skład.

Wybieraj parówki z dużą ilością mięsa, najlepiej wieprzowego, drobiowego z kurczaka lub indyka lub z dodatkiem cielęciny. Pamiętajmy, by nie było to mięso oddzielone od kości mechanicznie, to bardzo ważne. W parówkach z oznaczeniem MOM na opakowaniach, mogą znaleźć się między innymi drobno zmielone chrząstki, grzbiety, szyje. Nie brzmi zbyt apetycznie, prawda?

Dodatkowo wróć uwagę, by skład parówek był stosunkowo krótki. Ulepszacze smaku, konserwanty czy barwniki nie są mile widziane. Stawiaj także na produkty z niską zawartością tłuszczy, te są zdrowsze i smakują zdecydowanie lepiej!

parówki na drewnianej desce

Jak ugotować parówki?

Każdy z nas wielokrotnie jadł gotowane kiełbaski, ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jak prawidłowo ugotować parówki? Zazwyczaj robimy to intuicyjnie, jednak bezwiednie popełniamy przy tym szereg mniejszych lub większych błędów. Zobacz ten i inne nasze miniporadniki dotyczące gotowania. Z pewnością rozwiejemy szereg wątpliwości i pokażemy Ci kilka ciekawych, praktycznych rozwiązań.

Czas start, zaczynamy!

Od czego zacząć, czyli jak gotować parówki?

Choć gotowanie parówek wydaje się banalnie proste warto wiedzieć jak ugotować kiełbaski, by zachować ich smak, a jednocześnie nie doprowadzić do popękania lub wręcz rozpadnięcia. Z kilkoma wskazówkami to naprawdę nic trudnego.

Istnieją trzy sposoby gotowania parówek. Spróbuj który z nich sprawdzi się w Twojej kuchni oraz który z nich Twoim zdaniem wydobędzie najlepszy smak parówek.

parówki na drewnianej desce razem z ketchupem i sztućcami

Gotujemy parówki, przyłączysz się?

Wyjmij parówki z lodówki odpowiednio wcześniej, tak by osiągnęły temperaturę otoczenia. 20-30 minut zdecydowanie wystarczy. Kiełbaski w temperaturze pokojowej nie popękają podczas gotowania, więc nie pomijaj tego etapu.

Jeśli Wasze parówki posiadają plastikowe osłonki koniecznie zdejmij je przed gotowaniem.

W garnku zagotuj wodę. Możesz dodać do niej ziele angielskie, które podbije smak gotowanych parówek lub inne ulubione przyprawy. Testuj, mieszaj, improwizuj – być może odkryjesz smak jedzenia, którego jeszcze nie znałeś.

Trzy sposoby gotowania parówek

Pierwsza kulinarna szkoła radzi, by wrzucać parówki bezpośrednio do wrzącej wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia około 3-5 minut (w zależności od wielkości kiełbasek). To najszybszy i najbardziej popularny sposób gotowania parówek.

Druga szkoła zakłada z kolei zdjęcie garnka z palnika tuż po zagotowaniu i jedynie podgrzewanie parówek w ciepłej wodzie. Zwolennicy tej metody wskazują, że parówki są produktem gotowym do spożycia, bez konieczności długiej obróbki termicznej. Ba, śmiało można jeść je również na zimno, choć naszym zdaniem w opcji na ciepło są zdecydowanie smaczniejsze.

Trzecia grupa zaleca wrzucenie parówek do zimnej wody i stopniowe ich podgrzewanie na kuchence.

dwa hot dogi z rukolą, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą i ketchupem

Jak ugotować parówki na parze?

Być może Cię zaskoczymy, ale parówki możesz także śmiało przygotować na parze.

Weź specjalne naczynie do gotowania na parze lub po prostu garnek z niewielką ilością wody oraz sitko i umieść na nim parówki. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem kilka minut. Gotowe.

Tak przygotowane parówki pozwolą Ci w pełni cieszyć się ich smakiem i zapachem, będzie on bowiem bardziej intensywny niż w przypadku parówek wyciągniętych bezpośrednio z gorącej wody.

Życzymy smacznego!

Ugotowane parówki najczęściej serwujemy na śniadanie lub kolację z musztardą, ketchupem i świeżym pieczywem, ale tak naprawdę możesz przygotować z nich smaczne danie obiadowe. Parówki w cieście francuskim, zapiekanka ziemniaczana z parówkami, fasolka po bretońsku czy faszerowane warzywa to jedynie kilka propozycji, które przyszło nam do głowy. Możliwości jest naprawdę sporo! Nie sposób nie wspomnieć też o hot dogach, znanej i lubianej przez wszystkich przekąsce.

makaron z parówkami i sosem pomidorowym

Jeśli wiec tak jak my równie mocno lubisz jedzenie, parówki jak i gotowanie znajdź kilka przepisów, poszukaj inspiracji i do dzieła!

Kategorie:
Jedzenie

Comments are closed.