Jak ugotować krupnik? Prosty przepis na pyszny krupnik dla każdego!

  • dodała 25 kwietnia 2022
  • Polubień!

My Polacy uwielbiamy zupy! To właśnie w naszym kraju zjada się ich rocznie najwięcej (w porównaniu do reszty Europy, a według niektórych badaczy nawet całego świata). Treściwe, pełne warzyw, szybkie w przygotowaniu – po prostu idealne na obiad i przekąskę przez cały rok. Wiosną, latem, zimą i jesienią. Tradycyjna zupa niejako wpisała się do kultury naszego kraju. Numer jeden – rosół, a po rosole pomidorowa, żurek, ogórkowa oraz zupa krupnik, choć to dopiero początek długiej listy polskich kulinarnych upodobań. Ale jak je ugotować? No właśnie, wiesz jak ugotować krupnik?

Po lekturze tego tekstu z pewnością będziesz znał przepis na krupnik tradycyjny.

Krupnik krupnikowi nierówny

Najsmaczniejszą zupę krupnik gotuje Twoja babcia lub mama? A może wręcz przeciwnie – przepis na krupnik pełen własnych udoskonaleń to strzał w dziesiątkę i śmiało możesz powiedzieć „gotuję najlepszy krupnik na świecie”?

Z pewnością w każdym domu krupnik gotujemy nieco inaczej. Nic w tym złego!

Dobry krupnik powinien smakować przede wszystkim Tobie!

Jak ugotować krupnik tradycyjny?

Krupnik to tradycyjna zupa z kaszą jęczmienną, ziemniakami, marchewką, którą od wielu, wielu lat serwuje się w naszych domach. Prosta, smaczna, rozgrzewająca, pożywna – idealna nie tylko na co dzień, ale także podczas przeziębień czy problemów żołądkowych. Ulubiona zupa wielu dzieci i dorosłych.

Możesz ją przygotować na wiele sposobów, my pokażemy Ci bazową recepturę.

krupnik w żeliwnym garnku

Pyszny krupnik krok po kroku

Podobnie jak w przypadku innych przepisów, za sukcesem dania stoją nie tylko umiejętności kucharza, ale także, a może przede wszystkim, wysokiej jakości produkty. Pamiętaj o tym podczas codziennych zakupów. Wybierając mięso i warzywa postaw na lokalnych, sprawdzonych dostawców. To poniekąd gwarancja smaku.

Zupa krupnik – wybór idealnego mięsa

Krupnik tradycyjny gotujemy na mięsnym wywarze, dlatego przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia mięsa.

W staropolskiej kuchni wykorzystywano gęsinę oraz mięso z kaczki, ale dzisiaj śmiało możesz wybrać skrzydełka, udka, ćwiartki z kurczaka czy indyka, ugotować krupnik na żeberkach wieprzowych, golonce lub postawić na pół kilograma wołowiny. Możesz także dowolnie mieszać wybrane rodzaje mięs tworząc unikatowy bulion.

Mięso stanowi esencjonalną podstawę całej zupy, jego wybór w znacznej mierze determinuje więc smak krupniku, pamiętaj o tym.

bulion na zupę

Przygotowanie bulionu

Umyte mięso wrzuć do garnka, zalej zimną wodą (przyjmuje się 2 litry wody na około 500-800 gramów mięsa), przykryj i zagotuj.

Zdejmij szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka i zmniejsz moc palnika.

Dodaj listek laurowy, kilka kulek czarnego pieprzu, ziele angielskie (3 ziarna ziela angielskiego powinny zdecydowanie wystarczyć), obraną cebulę (możesz wrzucić cebulę opaloną bezpośrednio na palniku lub na suchej patelni, podkręci smak wywaru) oraz kawałek pora.

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut (warto podkreślić jednak, że czas gotowania każdorazowo należy dostosować od rodzaju wybranego mięsa).

Wywar powinien jedynie delikatnie pyrkać – to bardzo istotne.

Esencja smaku

Według niektórych receptur po godzinie mięso należy delikatnie ostudzić, obrać, oddzielić od kości i ponownie zagotować dodając tarte lub pokrojone warzywa.

Etap trzeci: czas na warzywa!

Wykorzystaj czas, gdy mięsny wywar się gotuje i przygotuj warzywa: pięć ziemniaków, jedną marchewkę (jedną dużą lub dwie średnie marchewki) i mały korzeń pietruszki.

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki (bok około 1 cm będzie idealny), a następnie zetrzyj na tarce, koniecznie na dużych oczkach, marchewkę i pietruszkę.

Niektórzy na tym etapie dodają również tarty seler.

tarta marchew

Bez kaszy ani rusz!

Drobną kaszę jęczmienną wiejską lub perłową (ewentualnie inny rodzaj jeśli lubisz – np. kaszę jaglaną, gryczaną, owsianą) opłucz z wszelkich nieczystości na sicie pod bieżącą zimną wodą.

Możesz ograniczyć się do jednego płukania jeśli nie przeszkadza Ci lekko zagęszczona konsystencja zupy, lub powtórzyć czynność kilkukrotnie.

Biorąc pod uwagę powyższe proporcje (2 litry wody, mięso i warzywa) pół szklanki zdecydowanie wystarczy. Pamiętaj, że kasza jęczmienna podczas gotowania znacząco zwiększa swoją objętość (nawet trzykrotnie), nie należy więc przesadzać.

krupnik w misce

Gotowanie krupniku

Po godzinie startą marchewkę oraz inne warzywa oraz kaszę jęczmienną wrzuć do garnka, w którym pyrka mięsny wywar.

Gotuj około 20 minut lub do miękkości ziemniaków i momentu, gdy kasza zwiększy swoją objętość.

Pozostało doprawić zupę solą i pieprzem do smaku, wedle uznania.

Jeśli Twój krupnik wydaje się zbyt gęsty, bez obaw, dolej do niego wodę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Wywar z dodatkiem kaszy jęczmiennej i warzyw w odpowiednich proporcjach to właśnie pożywna zupa jaką lubimy!

Propozycja podania zupy

Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Zachęcamy, by wykorzystać i wkroić do krupniku także wcześniej ugotowane mięso z wywaru. Znakomicie dopełni smaku, wzbogaci zupę i sprawi, że będzie jeszcze bardziej treściwa.

Voila!

Koniec gotowania. Smaczna i zdrowa zupa gotowa.

krupnik w misce podany z chlebem

Mrożenie krupniku

Krupnik tradycyjny, podobnie jak inne zupy możesz śmiało zamrozić. To doskonałe rozwiązanie, które nie tylko pozwala zachować świeżość produktu na dłużej, ale znacząco skraca czas przygotowania obiadu w chwili, gdy nie masz go zbyt wiele. A nie ukrywajmy, gotowanie krupniku nie należy do najszybszych.

Zupy możesz przechowywać w zamrażarce maksymalnie 4 tygodnie. Pamiętaj jednak, że nigdy nie należy zamrażać produktów zabielonych wcześniej śmietaną (oraz takich z dodatkiem żółtka). Zdecydowanie lepiej dodać kleksa śmietany bezpośrednio na talerz tuż przed podaniem.

Wekowanie i pasteryzacja zupy

Obawiasz się mrożenia zup lub po prostu Twoja zamrażarka aktualnie pęka w szwach, a nie chcesz marnować przygotowanego jedzenia? Polecamy wekowanie i pasteryzację – proste, sprawdzone sposoby, po które sięgały już nasze prababcie.

Wcześniej przygotowane, wyparzone słoiki napełnij świeżą zupą zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca. Dokładnie zakręć, odstaw do góry dnem (w przypadku wekowania) lub wstaw go garnka z wodą i gotuj minimum 30 minut (pasteryzacja). Niektóre szkoły zalecają pasteryzację trzy etapową – pierwszego dnia gotujemy słoiki 60 minut, drugiego – 40, trzeciego 30 minut.

Tak przygotowaną zupę możesz trzymać w lodówce bez utraty smaku i aromatu – do tygodnia wekując, do 2-3 tygodni jeśli zdecydujesz się na pasteryzację.

Jak ugotować krupnik – testuj nowe smaki

Potraktuj powyższy przepis na krupnik jako inspirację. Modyfikuj poszczególne zapisy wedle swoich preferencji i odkrywaj nowy, niesamowity smak. Zmień rodzaj kaszy, podawaj zupę z dodatkiem ryżu, marchewkę pokrój w kostkę zamiast ścierać ją na tarce, zabiel zupę śmietaną i dodaj odrobinę masła, eksperymentuj z dodatkami i przyprawami. Suszone grzyby, kurkuma, soczewica, a nawet wędzone śliwki – lista jest długa. Możesz także spróbować zrobić krupnik jedynie na wywarze warzywnym – z pewnością będzie inny w smaku, ale smaczny!

Tradycyjna polska zupa w nowej odsłonie? Czemu nie!

Baw się w kuchni. Zajrzyj do innych naszych wpisów i zainspiruj się do dalszego działania.

Powodzenia i smacznego!

Kategorie:
Jedzenie

Comments are closed.