Jak ugotować bataty? Odkryj słodki smak ziemniaków!

  • dodała 14 lutego 2022
  • Polubień!

Jeśli lubisz ziemniaki koniecznie musisz spróbować batatów, inaczej zwanych patatami lub wilcami ziemniaczanymi.

Niech nie zwiedzie Cię ich słodki smak.

Odpowiednio przygotowane stanowią znakomity dodatek do dań mięsnych bądź wegetariańskich. Słodki ziemniak na obiad? Czemu nie!

Sprawdź jak ugotować bataty i zacznij wielkie kulinarne eksperymentowanie w kuchni!

Dlaczego warto jeść bataty?

Słodkie ziemniaki stają się coraz bardziej popularne i z roku na rok zyskują więcej miłośników. Śmiało możesz przygotować z nich zupę, frytki, dodawać je do sałatek lub przyrządzić klasyczne, a jednocześnie nieco innowacyjne, nieoczywiste puree, które z pewnością zachwyci Twoich gości.

Bataty są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Słodkie ziemniaki zawierają więcej wartości odżywczych i witamin niż zwykłe ziemniaki. Są cennym źródłem witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Zawierają błonnik oraz przeciwutleniacze, niezwykle istotne w codziennej diecie.

Ilość poszczególnych składników odżywczych zależna jest od danej odmiany. W Polsce najczęściej możesz spotkać pomarańczowe, białe lub fioletowe wariacje. Zakłada się jednak, że istnieje aż około 400 odmian batatów.

Bataty w całości oraz z plastrach

Jak gotować bataty, by były smaczne i zdrowe?

Choć dzisiaj nadal najbardziej popularne są soczyste, słodkie ziemniaki w wersji pieczonej (jako frytki bądź talarki), ugotowane bataty smakują równie wyśmienicie. Możesz postawić na bataty gotowane w wodzie lub przygotowane na parze.

Gotowanie batatów to nic trudnego, przekonaj się sam!

Wybór patatów, czyli czas na zakupy

W miarę możliwości staraj się wybierać zawsze warzywa od lokalnych dostawców lub kupować je na ekologicznych targowiskach, dzięki czemu będziesz miał pewność, że wybierasz produkty najwyższej jakości. Nie musisz pędzić na wielkie, miejskie hale oferujące specjały z różnych zakątków świata. Dzięki temu, że bataty stają się coraz popularniejsze łatwo dostać je także na małych, osiedlowych straganach.

Wybieraj twarde, jędrne okazy o gładkiej, niepopękanej skórce. Odrzuć uszkodzone, obite ziemniaki.

Cena batatów znacząco przewyższą cenę zwykłych ziemniaków, jednak w naszej opinii warto zapłacić około 10-15, czy nawet 20 złotych za kilogram słodkich ziemniaków i delektować się ich oryginalnym smakiem. Potrawy z batatami to kulinarny majstersztyk!

Bataty w misce z dodatkami

Przechowywanie batatów

Choć cena patatów nie należy do najniższych, nie daj się skusić wielkim promocjom. Świeżość słodkich ziemniaków jest bowiem stosunkowo krótka. Kupuj tylko tyle, ile zamierzasz zjeść lub przynajmniej przyrządzić, w przeciwnym wypadku z dużym prawdopodobieństwem wyrzucisz część warzyw do kosza.

Uprzednio ugotowane słodkie ziemniaki możesz zamrozić. Sprawdź jak to zrobić – kliknij tutaj.

Kupionych, surowych ziemniaków nie przechowuj w lodówce. Wybierz ciemne, chłodne i koniecznie suche miejsce.

Słodkie ziemniaki – gotowanie

Istnieją dwie szkoły przygotowywania batatów – jedna z nich zaleca obieranie słodkich ziemniaków przed gotowaniem, druga z kolei przekonuje, że nie ma takiej konieczności. Spróbuj dwóch metod i wybierz tę, z którą będzie pracowało Ci się łatwiej, szybciej i przyjemniej.

Gotowanie batatów bez skórki

Bataty obieramy z pomocą ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Jeśli jednak nie jesteś zbyt wprawionym kuchmistrzem, użycie noża może przysporzyć Ci niemało problemów, ponieważ skórki z batatów nie odchodzą łatwo.

Pamiętaj, by nie obierać bulw zbyt grubo, pod skórką kryją się cenne składniki odżywcze.

Aby skrócić czas gotowania duże bataty możesz pokroić na mniejsze kawałki – połówki, ćwiartki lub w kostkę równiej wielkości. Jeśli chcesz gotować bataty w całości, odpowiednio wydłuż czas gotowania. Ugotują się nieco później, ale będą równie smaczne.

Pokrojone bataty na desce do krojenia

Jak ugotować bataty w mundurkach?

Jeśli zdecydowałeś się gotować bataty w skórkach, przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia bulw pod bieżącą, zimną wodą. Warto dodatkowo oczyścić je za pomocą szczotki, gąbki lub dedykowanych rękawic do warzyw, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, ziemi i piachu.

Całe bataty będą gotowały się zdecydowanie dłużej niż te pokrojone na mniejsze kawałki czy kostkę.

Z ugotowanych batatów możesz zdjąć skórkę lub serwować je w mundurkach, podobnie jak zwykłe ziemniaki. Skórka po ugotowaniu według niektórych robi się nazbyt twarda, jednak łatwo odchodzi od miąższu.

Jak ugotować bataty w wodzie?

Bataty gotujemy w osolonej wodzie. Sól jest niezbędna, nie pomijaj jej, nawet jeśli starasz się wyeliminować ją ze swojej diety.

Przyjmuje się 2 łyżeczki soli na jeden litr wody. Możesz delikatnie podkręcić słodki smak patatów dodając do garnka niewielką ilość cukru – 1 łyżeczka cukru na litr wody wystarczy.

Sposób 1

Do  gotującej się wody wrzuć bataty i bacznie obserwuj, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć. To istotne, ponieważ czas gotowania liczymy dopiero od momentu ponownego zagotowania się wody.

Gotuj pod przykryciem, na średnim ogniu, około 20-30 minut – w zależności od wielkości ziemniaków (jeśli postawisz na mniejsze kawałki nawet krócej). Kontroluj poziom miękkości, najlepiej widelcem lub nożem. Gdy uznasz, że bataty się ugotowały odcedź  je i daj im chwilę odparować.

Woda pozostała po ugotowaniu może stanowić bazę do sosów. W kuchni nic nie powinno się marnować.

Sposób 2

Drugi sposób zakłada stopniowe gotowanie batatów. Według części kucharzy ta metoda jest najbardziej optymalna, gdyż pozwala równomiernie ugotować bulwy.

Garnek pełen zimnej wody postaw na kuchence, dodaj soli, wrzuć ziemniaki i zagotuj.

Jak ugotować bataty na parze?

Bataty, podobnie jak wiele innych warzyw, śmiało możesz ugotować także na parze. Będą równie smaczne, a dzięki metodzie gotowania zachowają więcej wartości odżywczych.

Możesz wykorzystać specjalistyczny garnek do gotowania na parze lub zwykły garnek, durszlak i pokrywkę. Specjalistyczny sprzęt z pewnością ułatwi Ci prace, jednak nie jest niezbędny.

Na sicie umieść bataty (w kawałkach lub w całości) i oprósz solą do smaku. Szczypta soli zdecydowanie wystarczy. Durszlak umieść nad garnkiem z wodą, przykryj i zagotuj. Średniej wielkości bataty pokrojone w ćwiartki powinny być gotowe po upływie około 20-25 minut (licząc od momentu zagotowania wody).

Serwuj bezpośrednio po przygotowaniu.

Batat w całości oraz pokrojony na plastry

Viola!

Gotowane bataty gotowe! Możesz podawać je na wiele sposobów – jako dodatek do obiadu w postaci puree lub samodzielne danie – wedle upodobań.

Bataty po ugotowaniu warto przyprawić np. chili, gałką muszkatołową czy wędzoną papryką. Pamiętaj jednak, że zawsze dodajemy przyprawy dostosowane do serwowanego dania. Różnorodność kompozycji zaskakuje, nie warto więc stawiać na uniwersalne połączenia. Intensywne, często nieoczywiste dodatki stanowić będą znakomite uzupełnienie delikatnego smaku słodkich ziemniaków.

Ugotowane bataty mogą także stanowić podstawę orientalnego curry, smacznej zupy czy pożywnej potrawki. Doskonale komponują się serem, suszonymi pomidorami czy nawet słodko-słonym masłem orzechowym. Zachęcamy do eksperymentowania!

Zobacz nasze pozostałe wpisy dot. gotowania – np. przepis na gotowanego brokuła lub niezawodną metodę na gotowanie młodej kapusty.

Puree z batatów w misce

Kategorie:
Jedzenie

Dodaj komentarz