Wiemy już, że Polacy uwielbiają zupy, dlatego na naszej kulinarnej narodowej liście nie mogło zabraknąć pełnego smaku i aromatu klarownego czerwonego barszczu . I choć w części polskich domów gotuje się go regularnie, wielu z nas może sprawić niemały kłopot. Gotowanie czerwonego barszczu to nie lada gratka! Ale bez obaw, po lekturze tego tekstu pytanie „jak ugotować barszcz czerwony?” nie będzie zaprzątało Ci już głowy.
Testuj, smakuj, czerp radość z gotowania!
Pyszny barszcz czerwony – jaki przepis wybrać?
Sposobów na smaczny, aromatyczny barszcz czerwony jest bez liku! I choć zupa ta silnie zakorzeniła się w naszej kulturze, trudno szukać jednego, jedynego, słusznego przepisu na idealny barszcz czerwony. Ile kucharzy i kucharek – tyle receptur!
Tradycyjny barszcz czerwony to lekko kwaśna zupa na bazie kiszonych buraków ćwikłowych, ale w internecie czy książkach kucharskich znajdziecie również przepisy z wykorzystaniem słodkich świeżych buraków. Część szefów kuchni wprowadziła nawet rozgraniczenie: tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie, barszcz czerwony czysty i letnią zupę buraczkową bogatą w pokrojone buraki i ziemniaki. Co je różni? Składniki, sposób przygotowania oraz smak, ale zachęcamy, by spróbować ich wszystkich i wybrać swój numer 1!

Czysty barszcz czerwony
Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez czerwonego barszczu. I choć to jedna z kluczowych potraw na wigilijnym stole, barszczem czerwonym śmiało możesz zajadać się także na co dzień. Możesz serwować go z uszkami, grochem, tłuczonymi ziemniakami lub też jako smaczny dodatek do pierogów czy krokietów – Znakomicie sprawdzi się w opcji w kubeczku!
Do dzieła, poznaj przepis na pyszny domowy barszcz czerwony pełen smaku – ostry, słodki i kwaśny zarazem!

Jak ugotować barszcz czerwony czysty?
To obecne jedna z najpopularniejszych „odmian” barszczu czerwonego w Polsce. Jej przygotowanie zajmie Ci maksymalnie dwie godziny wliczając w to już czas gotowania samej zupy. Warto jednak uzbroić się w odrobinę cierpliwości – uznaje się, że barszcz czysty najlepiej smakuje następnego dnia, gdy „przejdzie” smakiem.
Od czego zacząć? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, dwa ząbki czosnku, dwa liście laurowe, suszone grzyby (2-3 kawałki zdecydowanie wystarczą), majeranek, pieprz w ziarenkach i ocet. Do tego opcjonalnie sól, pieprz i cukier do smaku.
Śmiało możesz ugotować barszcz czerwony czysty zarówno na wywarze warzywnym (barszcz wigilijny postny) jak i mięsnym – wykorzystując wieprzowinę, wołowinę czy mięso drobiowe – wedle uznania. Przyjmuje się, że na 1 kilogram buraków potrzeba około 2 litrów bulionu.
Czerwone buraki nie takie straszne!
Buraki obierz i pokrój w grube plastry. Polecamy zaopatrzyć się w rękawiczki jednorazowe, ponieważ w tym przypadku mamy do czynienia silnie barwiącymi warzywami.
Zbyt późno przeczytałeś naszą radę? Bez obaw. Na początku szybko umyj ręce pod bieżącą wodą, a jeśli to nie pomoże wykorzystaj sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ewentualnie sodę – zdziałają cuda, a jednocześnie nie podrażnią Twojej skóry. Gwarantujemy!

3,2,1… gotujemy domowy barszcz czerwony
Zakupy zrobione, buraki pokrojone – pora zagotować bulion i rozpocząć kolejną kulinarną przygodę.
Warzywa wrzuć do wywaru, dodaj ocet, grzyby, czosnek, liść laurowy oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotuj na małym ogniu do miękkości buraków – około 60 minut. Pamiętaj, by każdorazowo kontrolować i modyfikować czas gotowania – większe kawałki będą gotowały się oczywiście dłużej.
Po ugotowaniu przecedź zupę przez sito lub durszlak, dodaj majeranek i dopraw do smaku.
W kilku książkach kucharskich znajdziesz zalecenie, by majeranek dodać już 10 minut przed zakończeniem gotowania, by zupa nabrała mocniejszego aromatu. Decyzję pozostawiamy Tobie.
Voila! Gotowy produkt może już wylądować w Twoim talerzu wraz z ulubionymi dodatkami.

Zero waste – buraczki zasmażane
Wyznajemy zasadę, że w kuchni nic nie powinno się zmarnować, dlatego spieszymy z małą podpowiedzią dotyczącą pozostałych ugotowanych pokrojonych buraków.
Lubisz buraczki zasmażane? Świetnie! Przygotuj je z resztek.
Buraki zetrzyj na tarce na małych lub średnich oczkach i dodaj do podsmażonej na maśle drobno poszatkowanej cebuli. Mieszaj dokładnie przez chwilę (około 3-4 minuty) aż warzywa się połączą. Pozostaje doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem jabłkowym do smaku i gotowe!
Nic się nie marnuje – uwielbiamy takie rozwiązania!
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony znakomicie smakuje również w wersji zabielonej. Jego smak jest wówczas nieco bardziej łagodny i delikatny, ale według niektórych właśnie to połączenie pozwala wydobyć z buraków całą esencję.
Gorącą zupę należy zabielić zahartowaną śmietaną, w przeciwnym razie z całą pewnością się zważy i nie będzie wyglądała apetycznie.

Tradycyjny barszcz na zakwasie
Zakwas buraczany jest składnikiem, bez którego trudno sobie wyobrazić tradycyjny, świąteczny barszcz czerwony. To on jest gwarantem pełni smaku i aromatu oraz odpowiada na piękny kolor. Ponadto uznaje się, że sam zakwas ma działanie prozdrowotne: zwiększa między innymi przyswajalność innych składników mineralnych i witamin, a także jest swoistym, naturalnym probiotykiem. Jednym zdaniem – samo zdrowie!
Jak przygotować zakwas buraczany?
Zaleca się, by do kiszenia buraków (podobnie jak w przypadku innych warzyw) wykorzystać kamionkowe naczynia odporne na działanie kwasów oraz zapewniające stałą temperaturę wewnątrz. Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz swoją kuchenną przygodę, śmiało możesz je zastąpić dużym słoikiem.
Słój bardzo dokładnie do umyj w gorącej wodzie.
Buraki pokrój lub zetrzyj na tarce w cienkie plastry. Układaj ciasno w naczyniu, jeden na drugim. Pomiędzy poszczególne warstwy warzyw dodaj przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach oraz przepołowiony, nieobrany czosnek (zamiennie 3-4 ząbki czosnku). Dolej wody (jedynie do poziomu buraków), przykryj ściereczką, odstaw w chłodne, suche, zacienione miejsce i czekaj.

Ciepła lub gorąca woda oraz kromka chleba razowego przyspieszą proces fermentacji.
Gdy zakwas buraczany będzie gotowy (średni czas to około 7-10 dni) na powierzchni słoja lub kamionki pojawi się charakterystyczna piana. Nie sposób jej przeoczyć.
Zwróć szczególną uwagę czy w naczyniu nie pojawiła się pleśń.
Przechowywanie zakwasu
Jeśli jednorazowo nie wykorzystasz całego przygotowanego zakwasu możesz przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętym małym pojemniku lub butelce nawet przez kilka tygodni.
Zakwas buraczany – co dalej?
Gotowy zakwas buraczany (bez buraków, przecedzony) dodaj do barszczu. Już niewielka ilość wystarczy, by całkowicie odmienić smak zupy. Barszcz na zakwasie jest z całą pewnością bardziej wyrazisty i esencjonalny.
Pamiętaj, by po dodaniu zakwasu nie doprowadzić do ponownego zagotowania barszczu. W przeciwnym razie utracisz głęboki, intensywny kolor.
Kiszone buraki
Nie wyrzucaj ukiszonych buraków! W sieci bez trudu znajdziesz mnóstwo receptur na ich ponowne wykorzystanie. Chipsy z kiszonych buraków, grzanka z burakiem, rukolą i kozim serem, bigos z kiszonych buraków- to jedynie kilka propozycji, lista kulinarnych inspiracji jest długa.
Sprawdź sam, wiele kompozycji smakowych może Cię zaskoczyć.
Domowy barszcz czerwony- pro tipy
Podczas gotowania barszczu coś poszło nie tak? Nie martw się, zdradzimy Ci kilka naszych porad, dzięki którym wyjdziesz z najczęstszych kulinarnych tarapatów! Blady kolor, brak smaku, a może zbyt słodki posmak – to nie problem.
Barszcz czerwony – jak zachować intensywny kolor?
Intensywny, piękny kolor barszczu czerwonego to marzenie każdego kuchmistrza! Czasami jednak, pomimo szczerych chęci i wielkiego zaangażowania coś w kuchni idzie nie po naszej myśli. Co zrobić? Nie zrażać się i próbować dalej! Istnieje wiele wskazówek, dzięki którym dowiesz się jak ugotować naprawdę czerwony barszcz.
Mała moc palnika, zakwas dodany w odpowiednim momencie, barszczyk zakwaszony odrobiną octu, soku z cytryny czy nawet sokiem z kiszonym ogórków lub 1 starty na grubych oczkach burak dodany do garnka pod koniec gotowania to nasze sprawdzone, skuteczne sposoby.
Czerwony barszcz pełen smaku
Wiesz już jak zachować kolor barszczu, ale co zrobić, by uzyskać oryginalny, intensywny smak? Kluczem są odpowiednio skomponowane poszczególne składniki i przyprawy. Jeżeli Twoja zupa jest za słodka dodaj do niej pokrojone w cząstki jabłko lub dolej odrobinę zakwasu (ewentualnie wykorzystaj do zakwaszenia ocet), jeśli jest za kwaśna – dodaj cukier, barszczyk jest pozbawiony smaku – wciśnij 2-3 ząbki czosnku.

Smacznego!
Koniec gotowania, pora na degustację! Teraz już wiesz jak zrobić barszcz czerwony – od A do Z.
Na naszej stronie znajdziesz również inne ciekawe wpisy, które mogą pomóc Ci rozwiać wiele kulinarnych wątpliwości. Koniecznie sprawdź.
Zapraszamy do lektury!