Barszcz biały, często mylnie wymiennie nazywany żurkiem lub zalewajką to klasyka, która od pokoleń króluje na polskim stole. Aromatyczny, gęsty, pożywny, po prostu idealny! Zastanawiasz się jak ugotować barszcz biały, który smakiem przypomni Ci sielskie dzieciństwo? Wbrew pozorom przepis bazowy nie jest skomplikowany i z pewnością każdy, nawet mało wprawiony kuchmistrz sobie poradzi. Przeczytaj poniższy mini poradnik i do dzieła!
Pamiętaj, w kuchni nie warto ściśle trzymać się receptur. Improwizacja jest mile widziana!
Barszcz biały, żurek i zalewajka
Choć może Cię to zdziwić żurek, zalewajka i barszcz biały to trzy różne zupy! Według niektórych różnica kryje się w wywarze, według innych w dodatkach lub samym zakwasie. Jedno jest pewne, musisz spróbować ich wszystkich, smakują wyśmienicie!

Zakwas ma znaczenie – biały barszcz vs. żur
Kluczową kwestią różniącą obie zupy jest zakwas. Barszcz biały bazuje na zakwasie z mąki pszennej, zaś żurek na zakwasie z mąki żytniej wysokiego typu. Ot cała różnica!
Czym jest zakwas?
Zakwas na zupę to nic innego jak mieszania mąki, przegotowanej, letniej wody i ulubionych przypraw. Warto dodać do niej ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i majeranek – w naszej opinii im więcej, tym smaczniej, choć to z pewnością kwestia gustu. Ziarenka gorczycy, kminek w ziarnach czy czarny pieprz również sprawdzą się idealnie.

Jak przygotować zakwas?
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (na 500 ml wody przyjmuje się 5 czubatych łyżek mąki pszennej), przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką, zostaw na kilka dni w nienasłonecznione miejsce i gotowe! Pamiętaj, by każdego dnia dokładnie zamieszać zawartość naczynia drewnianą łyżką – to kluczowe, by w miksturze nie pojawiła się pleśń.
Aby przyspieszyć proces fermentacji dodaj do zakwasu łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków. To sprawdzony, niezawodny tip, z którego korzystały już nasze mamy i babcie.
Gotowy zakwas (po tym jak wyjmiesz z niego liście laurowe, czosnek i ziele angielskie) trzymaj w lodówce. Maksymalny czas przechowywania wynosi 14 dni.

Jak ugotować barszcz biały?
Przepisów na to, jak ugotować barszcz biały, a właściwie jak przygotować pyszny barszcz biały jest bez liku! Każdy kucharz ma swój unikatowy, sprawdzony przepis na barszcz, który jego zdaniem jest najlepszy. To nic złego, w kuchni nie warto ściśle trzymać się receptur. Tu zawsze jest miejsce na własne modyfikacje, nawet w przypadku staropolskich specjałów – tak właśnie co dzień powstają wyjątkowe dania!

Sposób przygotowania barszczu białego
Aromatyczny, kremowy barszcz biały to klasyka w wielu polskich domach, nie tylko w okresie Wielkanocy. To jeden z przepisów, które naszym zdaniem po prostu warto znać.
Czas start – rozpoczynamy gotowanie zupy!
Jak zrobić barszcz biały krok po kroku?
Gotowanie zupy rozpocznij od przygotowania esencjonalnego wywaru warzywno-mięsnego. Do garnka wlej wodę (około 2-3 litry zimnej wody), dodaj kości wieprzowe lub inne wybrane mięso (np. antrykot lub szponder) i gotuj na małym ogniu. Po czasie dodaj włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę seler, por), opaloną cebulę, suszone grzyby i ponownie zagotuj. Dodaj wędzony boczek oraz białą kiełbasę (zaleca się dodawanie nakłutej widelcem kiełbasy) i gotuj kolejne 20-30 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu dodaj rozgnieciony czosnek oraz chrzan i przelej zawartość garnka przez sito. Warzywa nie będą Ci już potrzebne, ale śmiało możesz wykorzystać je do innych dań (na przykład sałatki jarzynowej, pulpetów czy pasztetu vege).
Dolej zakwas (kupiony w sklepie lub przygotowany samodzielnie, do smaku) i gotuj kilka minut.
Na tym etapie do wywaru możesz dodać ulubione składniki: pokrojoną w plasterki kiełbasę, ugotowane, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, mięso z wywaru oraz przyprawy.

Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i inne kluczowe przyprawy!
Dodatki w przypadku barszczu białego mają duże znaczenie. Trudno sobie wyobrazić aromatyczną, esencjonalną zupę bez liścia laurowego, ziela angielskiego czy majeranku. I choć przyprawy znajdują się już w zakwasie nie pomijaj ich w trakcie przygotowywania zupy.
Jak zabielić barszcz biały?
Pod koniec gotowania, aby barszcz biały nabrał delikatniejszego smaku i bardziej kremowej konsystencji dodaj do niego śmietanę.
Kwaśną, 18 procentową śmietanę zahartuj, by nie zważyła się po zmieszaniu z gorącą zupą. Najlepiej energicznie wymieszać śmietanę z wywarem w małym, zakręconym słoiku – ten sposób zawsze się sprawdza.
Wywar ze śmietaną wlej powoli go garnka cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Biały barszcz z dodatkami
Zastanawiasz się z czym serwować barszcz biały? Ugotowaną zupę podawaj z dodatkiem białej kiełbasy pokrojonej w plasterki oraz ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie także barszczu białego bez ziemniaków, choć to kolejna budząca wiele kontrowersji kulinarna kwestia.
Pamiętaj, ziemniaki ugotuj w osobnym garnku, jeśli zdecydujesz się na tę opcję.
Serwuj z łyżką chrzanu (świeżo tarty chrzan dodatkowo wzbogaci smak).

Barszcz biały na tysiąc sposobów!
Jak widzisz nieścisłości dotyczące barszczu białego (nie żurku i zalewajki) się mnożą. Jedni gotują go na wieprzowinie, inni wołowinie, kolejni nie wyobrażają go sobie bez esencjonalnego boczku. Niezależnie także czy serwujesz go z jajkiem i białą kiełbasą, czy dodajesz do niego ziemniaki, czy też nie, jesteśmy przekonani, że Twój przepis na barszcz biały będzie idealny.
Jeśli zainspirowaliśmy Cię do działania zajrzyj na naszą stronę i przeczytaj pozostałe porady dotyczące gotowania. Zobaczysz, to nic trudnego!