Jak gotować warzywa na parze? Porcja zdrowia na talerzu!

  • dodała 18 września 2022
  • Polubień!
warzywa gotowane na parze na talerzu
  • 18 września 2022

Warzywa, w tym warzywa gotowane na parze to podstawa codziennej diety każdego z nas, nie tylko tej redukcyjnej. Uznaje się, że każdego dnia powinniśmy zjadać aż pięć porcji różnorodnych, kolorowych, zdrowych warzyw. Mogą one stanowić smaczną pełnowartościową przekąskę, podstawę całego obiadu lub świetny dodatek drugiego dania, wybór należy tak naprawdę wyłącznie do Ciebie. Piękny kolor, wyjątkowy smak, cenne wartości odżywcze – idealne zestawienie. Ale jak właściwie gotować warzywa na parze? Od czego zacząć? Jaki sprzęt jest niezbędny? Które warzywa nadają się do przygotowania na parze?

Przeczytaj poniższy artykuł, a wszystko stanie się jasne!

Zalety gotowania warzyw na parze

O wysokich walorach odżywczych warzyw gotowanych na parze można mówić wiele. Jedno jest pewne, jest to najzdrowsza forma obróbki termicznej i przygotowania posiłków. Witaminy (w tym witamina C, witamina A i E oraz witaminy grupy B) oraz cenne mikroelementy podczas przygotowania pozostają wewnątrz warzyw, nie są więc wypłukiwane i wylewane do zlewu, jak w przypadku gotowania warzyw w wodzie. To bardzo istotna różnica.

Zdecydowanie zmienia się również smak i aromat. Wydają się one bardziej pełne i wyraziste, dzięki czemu możemy dodatkowo ograniczyć na przykład ilość soli, która budzi wiele kulinarnych i zdrowotnych kontrowersji.

Co więcej, warzywa gotowane na parze przygotowuje się szybciej, a ze względu na proces obróbki pozbawiony tłuszczu, są mniej kaloryczne i lekkostrawne.

Szybko, smacznie i zdrowo.

Warzywa: buraki, marchew, sałata, czosnek, papryka, szparagi, cukinia

Gotowanie warzyw na parze

Jak ugotować warzywa na parze? To prostsze niż myślisz!

Zacznij od zakupów. Pamiętaj, aby wybierać tylko zdrowe, jędrne, pozbawione przebarwień okazy, najlepiej ze znanych, lokalnych ekologicznych upraw. To poniekąd gwarancja smaku oraz wysokiej jakości oferowanych produktów.

Co wybrać? Masz pełną dowolność! Wszystkie warzywa, bez wyjątku, nadają się do gotowania na parze. Brokuły, kalafior, świeże szparagi, młode ziemniaki, słodka papryka, marchew, fasola szparagowa, a nawet świeży szpinak. Różnorodne elementy zdrowego posiłku na wyciągnięcie ręki!

Mix warzyw na talerzu

Urządzenia do gotowania na parze

W sieci znajdziesz mnóstwo informacji dotyczących tego, w czym najlepiej gotować warzywa. Roboty wielofunkcyjne znanych i cenionych marek, profesjonalne urządzenia do gotowania na parze przypominające piekarniki, parowary, kombiwary, dedykowane garnki z nakładkami – lista jest naprawdę długa, a ceny wahają się od 100 złotych do kilku tysięcy złotych. Spieszymy jednak z podpowiedzią, specjalistyczny sprzęt wcale nie jest Ci niezbędny. Zwykły garnek wystarczy, zwłaszcza na początek, bez obaw!

Garnek, cedzak (nie plastikowy, rzecz jasna), pokrywka i Twoje samodzielnie zmontowane urządzenie do gotowania na parze gotowe. Nic prostszego, a wszystkie elementy z pewnością posiadasz w domu.

Brokuły gotowane na parze

Warzywa gotowane na parze – nic prostszego!

Dobrej jakości produkty, które chcemy ugotować kupione, pora zabrać się do pracy. Dokładnie umyj, obierz i pokrój warzywa na mniejsze kawałki tej samej wielkości, dzięki czemu całość ugotuje się w tym samym momencie. Brokuł i kalafior podziel na różyczki, dynię pokrój w kostkę, marchew i inne twarde warzywa najlepiej potnij w słupki.

Porcjowane warzywa mrożone również znakomicie nadają się do gotowania na parze (tutaj przeczytasz więcej na ten temat).

W międzyczasie wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. Co ważne, woda nie powinna dotykać durszlaka lub specjalnego wsadu do gotowania na parze.

Gdy woda się zagotuje zmniejsz płomień, ułóż równomiernie na sicie swoje ulubione warzywa, dopraw do smaku, przykryj i czekaj…

Dania z warzywami – smak i esencja

Wbrew stereotypowym opiniom warzywa gotowane na parze wcale nie muszą być pozbawione aromatycznych dodatków. Śmiało możesz dodać do nich swoje ulubione przyprawy i zioła (zarówno te świeże jak i suszone), które podkręcą i nieco wzbogacą ich smak. Oregano, bazylia, pietruszka, koperek i wiele, wiele więcej. Zaleca się, by w miarę możliwości całkowicie pominąć sól. Ewentualnie dodaj ją po zakończeniu gotowania, tak by możliwie jak najbardziej zminimalizować jej negatywny wpływ na organizm.

Przyprawy i zioła możesz śmiało dodać także bezpośrednio do gotującej się wody, dzięki czemu para zyska niesamowity aromat.

Ryba z warzywami na parze

Czas gotowania warzyw na parze

Zastanawiasz jak się jak długo gotować warzywa na parze, by były smaczne, a zarazem zdrowe i pełne składników mineralnych? Szukasz jednego sprawdzonego przepisu? Niestety nie jest to takie proste.

Na czas gotowania na parze wpływ ma kilka czynników, analogicznie do innych metod obróbki termicznej: rodzaj warzywa, jego wielkość oraz stopień miękkości, jaki chcemy uzyskać. Dla przykładu różdżki brokułu będą gotowały się około 12-15 minut, szparagi 13 minut, dynia w kostkach 8 minut, a średniej wielkości kukurydza w kolbie 20 minut.

Aby uniknąć rozgotowania polecamy regularnie kontrolować stopień miękkości warzyw.

Voila, warzywa na parze gotowe. Smacznego!

Najwyższy czas teorię wdrożyć w życie. Trzymamy kciuki za Twoje kulinarne eksperymenty.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat gotowania różnorodnych potraw kliknij tutaj.

Kategorie:
Jedzenie

Comments are closed.