Jak gotować pierogi? Garść przydatnych porad dla każdego

  • dodała 29 maja 2022
  • Polubień!

Pisaliśmy już tutaj o rosole, o barszczu czerwonym oraz o tradycyjnym żurku – topowych pozycjach polskiej kuchni. Dzisiaj zdradzimy Ci jak gotować pierogi, by nie straciły swojej formy i wyjątkowego smaku. Odpowiemy także ma pytanie czym różni się proces gotowania świeżych pierogów od gotowania pierogów mrożonych, a także pokażemy kilka praktycznych tipów.

Zapraszamy do lektury. Dzięki naszym poradom nic Cię nie zaskoczy!

Gotowanie pierogów krok po kroku

Pierogi ruskie, z mięsem, ze szpinakiem, z kapustą i grzybami, z serem, z owocami – znane i lubiane w każdym polskim domu. Co więcej, przywołujące czasy beztroskiego dzieciństwa. I choć w różnych regionach Polski serwuje się pierogi na nieco inny sposób, jedno jest pewne – są pyszne. Pierogi wytrawne lub na słodko, z wody, opiekane lub zapiekane, z cukrem, ze skwarkami lub dodatkiem śmietany – wedle preferencji.

Jak ugotować pierogi? Co zrobić, by ciasto się nie rozkleiło, a farsz nie wypłynął? O czym warto pamiętać, by w pełni cieszyć się smakiem tego specjału? Krok po kroku przeprowadzimy Cię przez cały proces gotowania pierogów.

Warto jednak mieć na uwadze, że odpowiednio przygotowane pierogi to połowa sukcesu. Znajdź idealny przepis na ciasto oraz farsz i … do dzieła!

pierogi na patelni

Jak gotować pierogi – przygotowanie

Do gotowania pierogów warto wybrać duży – nie tyle wysoki, co szeroki garnek. Pierogi powinny móc swobodnie w nim pływać, by się razem nie skleiły, a woda nie wykipiała.

Gotowanie pierogów – czas start!

Do garnka wlej dużą ilość zimnej wody (przyjmuje się pół litra wody na każde 100g pierogów), posól i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i wrzuć pierogi. Pamiętaj, pierogi zawsze wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody (także te w opcji na słodko).

Możesz dodać do wody łyżkę oliwy lub oleju, dzięki czemu pierogi nie będą się sklejały po wyjęciu z naczynia. To jeden z pro tipów, który warto zapamiętać.

Delikatnie przemieszaj zawartość garnka drewnianą łyżką, by nic nie przywarło do jego ścianek.

Gotuj pod częściowym przykryciem na małym ogniu.

Dostosuj ilość pierogów do wielkości garnka – pierogi powinny móc swobodnie wypłynąć na powierzchnię wody.

surowe pierogi

Jak długo gotować pierogi?

Czas gotowania podawany w przepisach zawsze mierzony jest od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody, jednak każdorazowo należy go dostosować do wielkości pierogów i grubości ciasta. Surowe pierogi należy gotować około 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Jeżeli wybrałeś gotowe pierogi, kieruj się czasem podanym przez producenta na opakowaniu.

Pierogi gotowane zbyt długo stracą nie tylko swoją formę (ciasto się rozgotuje), ale także smak.

Jak gotować mrożone pierogi?

Produkty mrożone, tu mrożone pierogi to odrębna kategoria. O ile schemat przygotowania pozostaje bez zmian, o tyle z pewnością wydłuża się czas ich gotowania.

Mrożone pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody (nigdy zimnej). Nie zaleca się także wcześniejszego rozmrażania produktu.

Surowe pierogi mrożone należy gotować około 5 minut.

Rozmrożonych pierogów (i nie tylko) nie należy ponownie zamrażać – to jedna z prymarnych zasad w kuchni.

pierogi opiekane

Mrożone pierogi

Zastanawiasz się, jak właściwie mrozić pierogi? Tutaj znajdziesz wszelkie niezbędne informacje – nie tylko na temat samego mrożenia, ale także tego jak właściwie przechowywać i rozmrażać pierogi.

Rozmrożone pierogi można śmiało podsmażyć na patelni. 3 minuty z każdej strony i smaczny, syty, chrupiący obiad gotowy.

Hartowanie pierogów

Czas na hartowanie – kolejny istotny krok w procesie przygotowywania pierogów idealnych. Hartownie pozwala zatrzymać proces gotowania, a jednocześnie zapobiega późniejszemu sklejaniu pierogów.

Po ugotowaniu przepłucz je zimną wodą. Niektóre szkoły zalecają, by pierogi moczyć w chłodnej wodzie przez minutę – wybór pozostawiamy Tobie.

Następnie za pomocą łyżki cedzakowej odłóż pierogi na natłuszczony blat lub do formy. Gotowe!

pierogi z okrasą

Pierogi raz!

Pierogi możesz podawać na wiele sposobów! Te wytrawne możesz serwować z masłem ziołowym lub zeszkloną na maśle poszatkowaną cebulą i skwarkami, zapiec w piekarniku w ulubionym sosie lub obsmażyć na patelni, jeśli tylko lubisz chrupiącą skórkę. Możliwości jest bez liku.

Z kolei pierogi na słodko najczęściej podawane są z dodatkiem masła, gęstej kwaśnej śmietany i cukru – to naszym zdaniem letnia klasyka, obok której wprost nie można przejść obojętnie.

Spróbuj różnych wariantów i wybierz swój ulubiony zestaw.

pierogi z owocami

Smacznego!

Zapraszamy do zapoznania się z innymi wpisami dotyczącymi gotowania. Wspólnie możemy odkrywać kulinarny świat od kuchni, dosłownie.

Kategorie:
Jedzenie

Comments are closed.