Gotujesz jajko na miękko? Te trzy sposoby nigdy mnie nie zawiodły!

  • dodała 4 października 2021
  • Polubień!
Jak ugotować jajko na miękko
  • 4 października 2021

Uwielbiacie śniadania z jajkiem w roli głównej?

Tradycyjna jajecznica, bliskowschodnia szakszuka, puszysty omlet, jajka po benedyktyńsku, a może po prostu jajko na miękko?

Gotowanie jajka na miękko

Doskonały wybór! Nie chodzi bowiem jedynie o smak (niezaprzeczalnie wyśmienity), ale również o szereg wartości odżywczych i cenne składniki mineralne. Wapń, żelazo magnez, fosfor, potas – na zdrowy, dobry początek dnia, kapitalnie.

Jajko na miękko – to proste!

Jak ugotować jajko na miękko, jedno z ulubionych śniadań wielu Polaków? SZYBKO – tak można pokrótce, nieco z przymrużeniem oka, odpowiedzieć na to pytanie. Proces gotowania jest jednak nieco bardziej złożony, a czas gotowania jajka zmienny.

Idealne jajko na miękko może przysporzyć nieco problemów. Postaramy się rozwiać tutaj Twoje wszelkie wątpliwości i pokazać kilka niezawodnych sposobów.

Gotowanie jaja na miękko wcale nie musi być trudne. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją, a zobaczysz jakie to proste!

Jak ugotować jajka na miękko

Jak ugotować idealne jajko na miękko?

Jajko z płynnym  żółtkiem i ściętym białkiem – duet znakomity! Zastanawiasz się jak ugotować jajo idealne? Jak gotować jajka, by uzyskać odpowiednią konsystencję?

Jeśli chcesz ugotować jajko na miękko, kluczowy jest czas! Wystarczy chwila nieuwagi i żółtko się zetnie. Bardzo łatwo przegapić odpowiedni moment, dlatego pytanie „jak ugotować jajko na miękko?” pojawia się w sieci tak często i spędza sen z powiek wielu kulinarnym adeptom. Każda minuta ma znaczenie, bądź więc czujny.

Czas gotować. Zegarki w dłoń, zaczynamy!

Ugotowanie jajka na trzy sposoby

Istnieją trzy metody gotowania jajek na miękko i trudno jednoznacznie wskazać najlepszą. Z pewnością każda z nich ma zarówno swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Przetestuj je wszystkie i wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada.

Podstawowa różnica polega na samym procesie gotowania. W jednym ze sposobów jajka należy włożyć już do wrzącej wody, w pozostałych zimną wodę zagotowuje się wraz z jajkami.

Sposoby na jajko na miękko

Punkt pierwszy: przygotowanie jajek

Wyjmij jajka z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. To istotny element, dzięki któremu zmniejszysz prawdopodobieństwo popękania jaj podczas gotowania. Różnica temperatur w przypadku jajek w temperaturze pokojowej będzie mniejsza, niż w przypadku jajek prosto z lodówki.

Wszystkie jajka dokładnie umyj bezpośrednio pod bieżącą, ciepłą wodą. Uważaj, jajka są bardzo delikatne i stosunkowo łatwo je uszkodzić. Sprawdź czy wszystkie skorupki są w całości, nawet delikatnie pęknięte jajka często nie nadają się już do gotowania.

Gotowanie jajek – czas start!
Jajko na miękko – metoda numer 1.

Zagotuj w garnku zimną wodę z solą (sól przenika przez skorupkę jajka i wzbogaca jego smak) . Woda szybciej zacznie wrzeć jeśli użyjesz przykrywki. Wybierz garnek odpowiedni do ilości przygotowywanych jajek. Postaw na ten, w którym bez problem pomieścisz na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego. Za pomocą łyżki do zupy lub łyżki cedzakowej włóż ostrożnie jajka do gotującej się wody.

Wyjmowanie jajka na miękko z wody

Wielkość jajek ma znaczenie

Staraj się wybierać tej samej wielkości jajka – czas gotowania jajek różni się bowiem w zależności od ich rozmiaru. Inny będzie w przypadku małego jajka, inny w przypadku średniego jajka, a jeszcze inny w przypadku dużego jajka. Różnica może wynosić nawet 2 minuty, a w tym przypadku czas jest bardzo istotny. 

Małe jajka tzw. „S” gotuj na miękko przez 3,5 minuty, średnie „M” 4 minuty, a duże jajka „L” od 5 do 5,5 minuty. Aby nie przegapić odpowiedniego momentu warto wykorzystywać dedykowany minutnik kuchenny bądź stoper. Sygnał alarmowy poinformuje Cię o zakończonym gotowaniu. Jeśli bowiem zapomnisz w porę wyjąć jajka białko i żółtko bardziej się zetną.

Wielkość jajek do gotowania na miękko

Gotowanie jajek – ciąg dalszy

Jeśli podczas wkładania jajek, woda w garnku przestała wrzeć (z całą pewnością stanie się tak z powodu obniżenia temperatury) zwiększ ogień. Za każdym razem uważnie kontroluj jednak moc palnika. Na bieżąco sprawdzaj czy woda w garnku nie wrze zbyt mocno, a jajka w niej nie podskakują. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka zmniejsz płomień.

Metoda numer jeden daje Ci największe możliwości kontrolowania procesu gotowania spośród wszystkich trzech opisanych w tym poradniku.

Idealne jajko na miękko gotowe!

Po upływie wskazanego czasu wylej wodę z garnka i ugotowane jajka zalej zimną wodą. Dlaczego? Aby zatrzymać proces gotowania. To szczególnie istotne właśnie w przypadku gotowania jajek na miękko.

Gdy jajka całkowicie wystygną obierz je. Sól dodana do wody ułatwi odchodzenie skorupek.

Jajko na miękko w kubeczku

Jak gotować jajka na miękko – sposób numer 2

Drugi sposób wydaje się równie prosty, jednak zdecydowanie częściej przysparza wielu problemów. Łatwo bowiem przegapić wskazany czas. Wystarczy odrobina nieuwagi i zamiast jajka na miękko z płynnym żółtkiem i nieco luźnym białkiem, otrzymasz jajko na twardo.

Do garnka wlej zimnej wody i dodaj odrobinę soli. Włóż delikatnie wszystkie jajka (poziom wody powinien być wyższy, tak by wszystkie jajka były całkowicie zanurzone). Zagotuj. Od momentu zagotowania powinieneś gotować jajko około 3-4 minut.

Czas gotowania uzależniony jest od wielkości jajek.

Jajko na miękko ze szparagami

Jajko na miękko – metoda trzecia

Dwie wcześniejsze metody nie przypadły Ci do gustu? Nadal masz problem, by ugotować jajka na miękko o odpowiedniej konsystencji? Nic straconego, spróbuj sposobu numer trzy.

Jajka umieść w zimnej wodzie, zagotuj garnek na dużym palniku. Gdy woda zacznie wrzeć zdejmij go, odstaw, przykryj przykrywką i odczekaj 3, maksymalnie 4 minuty.

Podobnie jak w przypadku dwóch wcześniejszych metod czas gotowania jajek zależny jest od ich wielkości.

Trzecia metoda gotowania jajka na miękko

Jajko w koszulce – niebanalna alternatywa

Znudziły Ci się nieco jajka na miękko podawane w jajeczniku (specjalnym kieliszku na jajka)? Zastanawiasz się jak ugotować jajko na miękko w nieco innym wydaniu?  Szukasz nieco bardziej wykwintnego, eleganckiego sposobu serwowania? Mamy dla Ciebie dodatkową propozycję. Postaw na jajka w koszulce, tak zwane jajka poche.

Do dzieła – jajko bez skorupki

W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu. Jeśli chcesz ocet możesz zastąpić solą. Przyjmuje się 1/3 łyżeczki soli na 1 litr wody.

Łyżką zrób wir we wrzącej wodzie i w jego środek wlej jajko (temperatury pokojowej), wcześniej wybite do małej miseczki. Gotuj około 3-4 minuty, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Uważaj, by nie rozbić jajka. Spróbuj „zawinąć” żółtko w białko jaja.

Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij jajko i osusz na ręczniku kuchennym dostosowanym do kontaktu z żywnością.

Kulinarne inspiracje

Podawaj wedle uznania – na grzance z pełnoziarnistego chleba, w towarzystwie świeżych warzyw sezonowych i oprószone solą smakuje obłędnie. Podobne przepisy bez trudu znajdziesz w sieci. Wykonanie jest proste, a efekt i smakowy wizualny potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagających gości.

Jajko na miękko na kanapce

Jajko ugotowane, co dalej?

Smacznego!

Ugotowane jajka, czy to na miękko czy na twardo to nie tylko znakomity śniadaniowy wybór. Możesz wykorzystywać je jako składnik dań obiadowych, dodatek do sałatek czy jako szybką, pożywną przekąskę. Kto z nas nie zna jajek faszerowanych pieczarkami, łososiem czy szynką?! Ach, kulinarna poezja. Ich bazą jest jajko na twardo. Jak je ugotować? Jajko na twardo gotuje się znacznie dłużej niż jajko na miękko.

Do dzieła! Jajka w ruch!

Nadal zastanawiasz się jak ugotować jajko na miękko? Nie zastanawiaj się dłużej, działaj!

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego mini poradnika wszyscy będziemy mogli ugotować jajko na miękko bez większych problemów.

Trzymamy kciuki!

Kategorie:
Jedzenie

Dodaj komentarz