Jajko na twardo: dwa najlepsze sposoby. Zobacz jak ugotować jajka na twardo!

  • dodała 19 października 2021
  • Polubień!
Jak ugotować jajka na twardo
  • 19 października 2021

Doskonale wiesz już jak ugotować jajko na miękko, ale co zrobić jeśli nie lubisz jajka z płynnym żółtkiem? Odpowiedź jest prosta: wybierz jajko na twardo.

Jajko na twardo gotuje się co prawda nieco dłużej, ale zapewniamy, to nic trudnego!

Gotowanie jajka na twardo

Wszyscy intuicyjnie gotujemy jajka, ale jak ugotować perfekcyjne jajko na twardo? Jakich zasad się trzymać, a których błędów nie popełniać?

Przeczytaj poniższą instrukcję, spróbuj samodzielnie i przyrządzaj rozmaite potrawy z jajkiem na twardo w roli głównej. Pasty kanapkowe, kolorowe sałatki, nadziewane mięsa, jajka faszerowane różnorodnymi dodatkami i podobne przepisy nie będą Ci straszne. Przepisy wegańskie i nie tylko to znakomite źródło kulinarnych inspiracji.

Zaczynamy!

Jajka na twardo w bułce

Ugotować jajko na twardo każdy może…

Uznaje się, że gotowanie jajek na twardo jest zdecydowanie prostsze. Kluczem, podobnie jak w przypadku jajka na miękko, jest czas gotowania. Poniżej pokażemy Ci krok po kroku, jak ugotować idealne jajko na twardo – ze ściętym, jędrnym białkiem i kremowym żółtkiem zarazem.

Zobaczysz, gotowanie jaj nie przysporzy Ci więcej kłopotów.

Jak gotować jajka na twardo?

Ugotowanie jajka, choć z pozoru dziecinnie proste, może generować serię nurtujących pytań. Od czego zacząć? Co zrobić, by żółtko miało naprawdę ładny kolor? Czy jaja wkładać do zimnej wody czy może  bezpośrednio do wrzącej wody? Czy można gotować jajko 15 minut?

Trening czyni mistrza – po kilku próbach sam przyznasz, że to znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Jajko na twardo w kubeczku

Etap 1: przygotowanie jajka na twardo

Proces gotowania jajek rozpocznij od ich dokładnego, a zarazem delikatnego umycia.

Nie chowaj ich jednak ponownie do lodówki, pozostaw na chwilę (około 20 minut) na blacie kuchennym. Wskazane jest, by jajka, które zamierzamy ugotować nabrały temperatury pokojowej.

Jajka wyjęte prosto z lodówki  z pewnością popękałyby w trakcie gotowania w efekcie szoku termicznego.

Etap 2: gotowanie jajek

Wlej do garnka wodę, dodaj około 2-3 łyżki soli (proporcje przyjęte na około 2-4 jajka), zamieszaj i delikatnie włóż jajka za pomocą łyżki. Uważaj, by nie uszkodzić skorupek oraz pamiętaj, by wszystkie jajka były dokładnie zanurzone w wodzie, w przeciwnym wypadku nie ugotują się równomiernie.

Gotowanie jajek na twardo

Bez soli ani rusz!

Przy większej ilości jajek dodaj proporcjonalnie więcej soli. Sól nie tylko przyprawi nasze jajko (przenika bowiem przez skorupkę i podkreśla smak gotowanego jajka), ale także ułatwia późniejsze obieranie, nie warto więc pomijać jej na tym etapie przygotowania. 

Ostrożności nigdy zbyt wiele

Wybierz garnek bądź duży rondel, który na dnie pomieści tyle jajek, ile aktualnie planujesz jednorazowo ugotować. Jajka powinny leżeć jedno obok drugiego, nie warstwowo. Zwróć uwagę, by nie dotykały ścianki garnka.

Gotuj, stale kontrolując średnią moc palnika.

Jajka nie powinny podskakiwać w trakcie gotowania, ponieważ łatwo mogą wówczas popękać. Woda powinna jedynie delikatnie bulgotać. Jeśli moc palnika jest zbyt wysoka zmniejsz ogień, jeśli zbyt niska zwiększ go. Na tym etapie musisz stale monitorować proces gotowania.

Idealne jajko

Średnia moc palnika ułatwi również ugotowanie jajek z żółtkiem w centralny miejsca. Niska temperatura wpływa na powolny oraz równomierny proces ścinania białka i żółtka, dzięki czemu żółtko nie przemieszcza się.

Wydaje Ci się, że nie ma znaczenia, czy żółtko jest na środku czy też na boku? Być może, ale jeśli zależy Ci na idealnym przekroju pieczeni rzymskiej lub zabierasz się za przygotowanie jajek faszerowanych, będzie to z pewnością istotne. Zdecentrowane żółtka wyglądają mniej efektownie.

Przepis na jajka na twardo

Test świeżości jajek

Już na etapie przygotowywania możesz zweryfikować świeżość wykorzystywanych jajek.

Weź jajka, do garnka bądź miski wlej zimną wodę i powoli zanurz jajka jedno po drugim. Świeże jajka opadną na dno, mniej świeże ustawią się niejako połowie, te niedatne do spożycia z kolei będą unosić się na powierzchni.

Zastanawiasz się, czy mniej świeże jajka nadają się do spożycia? Śmiało! Możesz wykorzystać je do jajecznicy bądź omletu. Pamiętaj jednak, że nie należy jeść jajek (niezależnie od postaci i formy przygotowania) których termin spożycia już minął.

Czas gotowania jajek

Czas gotowania jajek mierzymy tak naprawdę od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.

Od momentu zagotowania wody gotuj małe jajka tzw. „S” 8 minut, średnie „M” 9, duże „L”10 minut na małym ogniu. Trzymaj się wskazanego czasu, a osiągniesz idealną konsystencję. Różnica nawet jednej minuty wpłynie na strukturę, smak i zapach.

Jeśli będzie on zbyt krótki otrzymasz jajka na miękko lub półtwardo. Zbyt długie gotowanie spowoduje z kolei, że na brzegach żółtka powstanie zielonkawa otoczka.

Zielona otoczka – czyli coś poszło nie tak

Przegotowane jajka nie tylko wyglądają mniej apetyczne, ale również inaczej smakują. Wraz z czasem gotowania zmienia się bowiem struktura żółtka – przy długim gotowaniu będzie ona mniej kremowa, a zdecydowanie bardziej sypka. Samo jajko zmieni również aromat. Niektórzy twierdzą, że zapach jajka gotowanego zbyt długo przypomina nieprzyjemną woń zepsutego jaja.

Etap 3: odcedzanie

Odcedzanie w przypadku jajek na twardo przebiega dwuetapowo.

Po upływie wyznaczonego czasu wylej połowę gorącej wody i wlej w jej miejsce zimną wodę, tak by lekko schłodzić jajka i zatrzymać proces gotowania. Po chwili wylej całą wodę i ponownie zalej jajka, tym razem zimną wodą.

Jajka w zimnej wodzie pozostaw do ostudzenia na około kilka minut.

Gdy jajka całkowicie ostygną obierz je.

Obieranie jajek na twardo

Jak ugotować jajko na twardo – drugi sposób

Istnieje drugi, nieco bardziej dyskusyjny sposób gotowania jaj na twardo. Różnica polega na wkładaniu surowych jajek przy pomocy łyżki bezpośrednio do gotującej wody (analogicznie jak w przypadku jajka na miękko).

Czas gotowania należy liczyć wówczas od zanurzenia jajka we wrzątku. Po upływie 6 minut otrzymasz jajko na półtwardo, po około 8,5 minucie pyszne, ugotowane w punkt, jajko na twardo. Nigdy nie gotuj jajka dłużej niż 10 minut.

Po upływie wskazanego czasu opłucz jajka pod zimną wodą. Obierz po ostudzeniu.

Jajko ugotowane wyciągane z wody

Wady i zalety

Zwolennicy tej metody podkreślają, że wkładając jajka do gotującej wody mamy większą kontrolę nad czasem i temperaturą, dzięki czemu łatwiej ugotować jajko o idealnej strukturze. Przeciwnicy z kolei przywołują i akcentują częsty problem pękającej skorupki i wypływającego jajka, będący konsekwencją szoku termicznego (nawet w przypadku jajek, które nabrały temperatury pokojowej).

Decyzję pozostawiamy Tobie.

Pękająca skorupka

W babcinych poradnikach znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym skorupka jajek nie powinna pękać pomimo znaczącej różnicy temperatur. Wśród nich znajduje się między innymi gotowanie jaj w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny, a także delikatne nakłuwanie skorupki w szerszym końcu jajka. Współcześnie jednak podchodzimy do tych rad z dużą rezerwą.

Jak rozpoznać jajka ugotowane na twardo?

Jeśli na Twoim blacie kuchennym panuje mały rozgardiasz i wśród wielu składników pomieszałeś właśnie surowe jajka oraz jajka ugotowane na twardo bez obaw! Jest dziecinnie prosty sposób, który pozwoli Ci rozpoznać, które jajko powinno trafić do garnka, a które na Twoją kanapkę.

Co zrobić? Zakręć jajkiem. Jeśli będzie szybko kręciło się wokół własnej osi jest ugotowane na twardo, jeśli nie, masz do czynienia z surowym jajkiem.

Super tip, czyli jak łatwo obrać jajka

Obieranie jajek przyprawia Cię niemal o zawrót głowy? Planujesz zaserwować jajka faszerowane i po prostu zależy Ci na ładnym wyglądzie, ale zupełnie nie wiesz, gdzie popełniasz błąd? Skorupka jajka za nic w świecie nie chce oderwać się od białka? Znamy to doskonale, ale zdradzimy Ci sposób, dzięki któremu zapomnisz o tym problemie.

Aby łatwiej obrać jajko wystarczy delikatnie uszkodzić jego skorupkę.

Delikatnie uszkodź skorupkę jajka, które stygnie w wodzie. Wystarczy delikatne uderzenie w inne jajko bądź kawałek blatu kuchennego. Ważne, aby jajko ponownie umieścić w zimnej wodzie.

Po chwili wyjmij je z wody, obierz i voila!

Nie zostawiaj jajek w wodzie na dłuższy czas, ich obieranie będzie wówczas zdecydowanie trudniejsze.

Obieranie jajka ze skorupki

Jajko ugotowane, co dalej?

Perfekcyjne jajko gotowe, pora przyrządzić z niego pyszne potrawy. Śniadanie, kolorowe sałatki, przekąski – jeśli tylko masz ochotę jajka możesz śmiało zaserwować rano, w południe bądź wieczorem. Blog kulinarny, książki kucharskie, e-boki pełne są smacznych inspiracji. Ugotowane jajko to jedynie punkt wyjścia.

Propozycja podania jajek na twardo

Zanim przystąpisz jednak do gotowania sprawdź, jak poprawnie przechowywać jajka, by na dłużej zachować ich świeżość oraz czym kierować się przy zakupie.

Jakiś czas temu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową rozpiskę. Przeczytaj koniecznie.

Kategorie:
Jedzenie

Dodaj komentarz