Gotujesz ryż, ale masz wrażenie, że za każdym razem jest z nim coś nie tak? Raz za twardy, raz za miękki, zbyt zbity i kleisty lub wręcz przeciwnie, zbyt sypki? Zastanawiasz się jak ugotować ryż?
Gotowanie ryżu to nic trudnego, musisz jednak zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. W tym przypadku naprawdę wiele czynników ma znaczenie. Ryż, proporcje, odpowiednia ilość wody – ale po kolei.
Przeprowadzimy Cię przez proces gotowania ryżu krok po kroku.
Który ryż właściwie wybrać?
Ryż ryżowi nie równy. Ryż brązowy, biały, jaśminowy, basmati, parboiled – to jedynie kilka najbardziej popularnych typów. Szacuje się, że na świecie jest aktualnie ponad kilkanaście tysięcy różnorodnych odmian, a niektóre badania mówią nawet o kilkudziesięciu tysiącach. Różni je nie tylko wygląd, lecz także smak, zapach oraz wartości odżywcze.
Wybór jest naprawdę szeroki, choć nie ogranicza się on jedynie do odmian. Możesz również zadecydować czy wolisz ryż w woreczku, czy też stawiasz na gotowanie porcji bezpośrednio z kilogramowego opakowania. Być może nieco Cię zaskoczymy, ale w tym przypadku nie chodzi jedynie o wygodę, ale także, a może przede wszystkim, o konsystencję i walory smakowe.
Gotowanie ryżu – to proste!
Zanim przystąpisz do gotowania ryżu wybierz odpowiedni przepis. Pamiętaj bowiem, że inaczej będziesz gotował ryż na sushi, inaczej do sałatki, a jeszcze w inny sposób przygotujesz ryż będący składnikiem dań jednogarnkowych.
Jak ugotować ryż na sypko?
Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Przekonaj się sam!
Choć proces gotowania może wydawać się skomplikowany i czasochłonny tak naprawdę pokrótce można opisać go w zaledwie kilku krokach. Do ugotowania ryżu nie potrzebujesz także żadnych specjalnych garnków czy rondelków.
Płukanie ryżu pod bieżącą wodą – bez tego ani rusz!
Jeśli zdecydowałeś się przygotować ryż na sypko, musisz rozpocząć od płukania ryżu pod bieżącą zimną wodą. Zastanawiasz się, dlaczego to takie istotne? Dzięki temu pozbędziesz się skrobi zawartej w ziarnach, która odpowiada za sklejanie się ryżu.
Najprościej zrobić to na sitku. Płucz ryż tak długo, aż woda stanie się zupełnie przeźroczysta. Wraz z wypłukiwaniem skrobi woda stopniowo zmieniać będzie barwę z mlecznej na krystaliczną.
Gotowanie ryżu na sypko- proporcje
Punkt drugi: weź garnek i wlej do niego wodę. Przyjmuje się 1,5 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Zwiększając ilość wody łatwo rozgotować ryż, trzymaj się więc ściśle przepisu i wskazanych w nim proporcji.
Jak ugotować ryż? Garść cennych wskazówek
Do wody dodaj szczyptę soli i odrobinę oleju. Całość zagotuj, dodaj przepłukany ryż, a następnie zmniejsz ogień. Zamieszaj zawartość, by ziarna nie przykleiły się do dna garnka. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko przypalenia.
Zagotuj ponownie.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 12-15 minut. Po ponownym zagotowaniu nie mieszaj już ryżu, w przeciwnym wypadku może się rozpaść i posklejać.
Kontroluj poziom wody w garnku. Po upływie wskazanego czasu wyłącz palnik. Na dnie powinna zostać jedynie jej minimalna ilość – nie wylewaj jej.
Ugotowany ryż sypki – co dalej?
Ugotowany ryż nakryj pokrywką i odstaw na kilka minut. W tym czasie ryż zacznie wchłaniać pozostałą wodę. Na koniec przemieszaj całą zawartość garnka, by nieco spulchnić ryż i podawaj według własnego uznania. Gotowanie zakończone!
Ryż na sypko – dania z ryżem dla każdego
Ryż uznawany jest za jeden z najbardziej popularnych dodatków i składników dań obiadowych. Przepisy wegańskie i nie tylko pękają w szwach. Dodajemy go do zup, zapiekanek, sałatek i nie tylko. Stanowi również znakomitą alternatywę dla ziemniaków. To lekkostrawny, bezglutenowy produkt, kluczowy w diecie zarówno małych jak i starszych osób.
Jak ugotować ryż w torebkach?
Gotowanie ryżu w gotowych torebkach jest jeszcze prostsze i zdecydowanie bardziej popularne. Wystarczy, że wrzucisz woreczek do wrzącej, osolonej wody i będziesz gotować pod przykryciem około 15-20 minut, zgodnie z zaleceniami wskazanymi przez producenta na opakowaniu. Ważne, by torebka była całkowicie zanurzona, w przeciwnym wypadku ryż nie ugotuje się równomiernie. Ugotowany ryż wyjmij z wody uważając, by się nie poparzyć, rozetnij woreczek i gotowe.
Ryż na mleku, czyli słodka alternatywa
Lubisz słodkie połączenia? Dodajesz ryż do budyniu lub jabłek i cynamonu? Ugotuj go z dodatkiem mleka – to przepis na szybki, prosty deser, który z pewnością przywoła wiele wspaniałych dziecięcych wspomnień.
Wystarczy delikatnie zagotować mleko (lub mleko z dodatkiem np. laski wanilii), wsypać ryż i delikatnie mieszać do czasu, gdy ponownie zacznie się gotować. Na jedną szklankę ryżu przypada 1 litr mleka.
Gdy ryż wchłonie mleko zdejmij garnek z ognia, nałóż porcję do miseczki, dodaj swoje ulubione dodatki i ciesz się smakiem dzieciństwa. Deser możesz podawać na ciepło lub na zimno, wedle preferencji.
Smacznego!
Wiesz już jak ugotować ryż? Chyba prościej nie da się tego opisać.