Gotowanie kaszy jaglanej to nic trudnego! Porcja zdrowia na półmisku!

  • dodała 8 marca 2022
  • Polubień!

Dbasz o zbilansowaną dietę i uwielbiasz różnorodne kasze, ale nie wiesz jak je właściwie przygotować? Zależy Ci, by zachować nie tylko ich smak, ale również cenne wartości odżywcze? Przeczytaj poniższy wpis a gwarantujemy, że gotowanie kaszy jaglanej nie przysporzy Ci więcej problemów.

Wystarczy uzbroić się w odrobinę cierpliwości!

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Przygotowanie kaszy jaglanej to nic trudnego! Możesz ugotować ją na kilka sposobów – zarówno w wodzie, mleku jak i bulionie, w zależności od tego, do czego chcesz ją później wykorzystać. Kasza jaglana to nie tylko znakomity dodatek do zup i dań obiadowych. Śmiało możesz z niej przyrządzić pyszne, pożywne śniadanie lub wyczarować jeden ze słodkich deserów.

kasza jaglana z bananem i orzechami

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to cenne źródło witamin i wartości odżywczych. Bogata jest w błonnik, białko magnez, fosfor oraz szereg witamin grupy B. Ponadto, podobnie jak ryż, nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest znakomitą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię.

Choć uznaje się, że nadal nie jest wystarczająco doceniana w polskiej kuchni warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Między innymi reguluje proces trawienia, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność, redukuje zły cholesterol, a także pozwala utrzymać odpowiedni poziom hemoglobiny we krwi. Nie trzeba nikogo przekonywać, że to bomba odżywczo-witaminowa!

ziarenka kaszy jaglanej

Kasza jaglana na sypko

Wiemy już, że warto jeść kaszę jaglaną, ale jak ją właściwie przygotować, by była nie tylko zdrowa, ale także smaczna? Istotna jest właściwa konsystencja. Rozgotowana pulpa nie tylko wygląda na talerzu mało apetycznie, ale także traci swoje walory smakowe.

Namaczanie kaszy jaglanej

Kluczem do otrzymania smacznej, słodkiej kaszy jaglanej jest jej odpowiednie przygotowanie. Jednym z pierwszych etapów jest namaczanie. Nie jest ono niezbędne, ale naszym zdaniem nie warto z niego rezygnować, zwłaszcza jeśli nie jesteś jeszcze wprawionym kuchmistrzem.

Zaleca się, by moczyć kaszę w dużej ilości zimnej wody przez minimum 7-8 godzin (najlepiej całą noc). Do wody możesz dodać także odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu zwiększy się przyswajalność minerałów.

Zalej kaszę zimną wodą w proporcji 1:3.

Prażenie kaszy jaglanej

Innym sposobem na pozbycie się naturalnej goryczki jest podprażenie kaszy jaglanej na suchej patelni, aż wydobędzie się jej lekko orzechowy zapach.

Pamiętaj jednak, by stale mieszać zawartość, w przeciwnym przypadku ziarna się przypalą, a kasza z pewnością pozostanie gorzka.

rozsypana kasza jaglana

Płukanie kaszy jaglanej

Szklankę kaszy wsyp na sitko o drobnych oczkach i przepłucz pod bieżącą, raz zimną, raz ciepłą wodą. Powtarzaj czynność tak długo, aż woda będzie całkowicie klarowna i przeźroczysta. Na koniec obficie przelej kaszę wrzącą wodą – ten zabieg również pozwoli ci pozbyć się goryczki.

Jeśli zdecydowałeś się od razu przepłukać kaszę pod gorącą wodą (około 65 stopni Celsjusza) możesz pominąć zalewanie jej wrzątkiem.

Gotowanie kaszy jaglanej

Czas przystąpić do działania!

Wcześniej wypłukaną kaszę wsyp do garnka z gotującą się wodą. Nie wykorzystuj jednak wody z namaczania, zawiera ona wiele skrobi oraz liczne zanieczyszczenia.

Na 1 szklankę kaszy jaglanej przypadają 2 i 1/4 szklanki wody (maksymalnie 2,5 szklanki). Stosunek kaszy do płynu jest kluczowy, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję. Niezależnie czy wybierzesz wodę, gorące mleko czy bulion trzymaj się tych proporcji.

Sypka kasza jaglana

Aby ziarenka się ze sobą nie sklejały, koniecznie dodaj do wody 1 łyżeczkę soli oraz 2 łyżki oleju lub oliwy. Całość zamieszaj dokładnie łyżką (nigdy nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania, w przeciwnym wypadku stanie się klejąca).

ziarenka kaszy jaglanej na drewnianej łyżce

Jak długo gotować kaszę jaglaną?

Gotuj kaszę pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut licząc od momentu gdy ponownie się zagotuje. Pokrywka powinna być lekko uchylona.

Stale kontroluj poziom płynu, gdy kasza wchłonie całą wodę to znak, że jest gotowa!

kasa jaglana w półmisku

Dojrzewanie kaszy jaglanej

Wyłącz palnik, nałóż pokrywkę, odstaw kaszę w ciepłe miejsce i odczekaj 10-15 minut, by jak mówią „kasza dojrzała”. Na tym etapie możesz dodać do niej łyżkę masła, co dodatkowo wzbogaci jej smak.

Po 15 minutach zdejmij pokrywkę, by kasza mogła całkowicie odparować.

I gotowe!

Zdrowa kasza jaglana dla każdego!

Śmiało możemy stwierdzić, że kasza jaglana jest uniwersalnym produktem w naszej kuchni. Jej łagodny, słodki, nieco kukurydziany smak daje wiele możliwości. Możesz z niej przygotować zarówno dania na słodko jak i na słono. Jaglanka na mleku z owocami na pierwsze śniadanie, wytrawna kotlety z kaszą jaglaną i warzywami na obiad, a na deser budyń jaglany – to jedynie kilka przykładowych propozycji. Przepisów jest bez liku.

kasza jaglana z pomidorami i serem

Powodzenia!

Dotarłeś do końca naszego mini poradnika, więc wiesz już jak przygotować kaszę jaglaną. Czas spróbować swoich sił w praktyce. Pierwsze gotowanie kaszy jaglanej przed Tobą! Trzymamy kciuki, by było smacznie i sypko!

A później zachęcamy do lektury pozostałych wpisów.

Kategorie:
Jedzenie

Comments are closed.