Gotowanie fasoli krok po kroku. Praktyczne porady dla każdego!

  • dodała 31 marca 2022
  • Polubień!
fasola

Gotowanie fasoli to nic trudnego, pod warunkiem, że będziesz się trzymał kilku złotych zasad. Zebraliśmy najważniejsze z nich, aby pomóc Ci rozpocząć kulinarną przygodę bez przykrych dolegliwości i niespodzianek.

Wspólnie odczarujmy fasolę – nie ma się czego bać. Sprawdź sam!

Fasola- samo zdrowie!

Fasola jaś – jedna z najbardziej znanych odmian, podobnie jak inne warzywa strączkowe jest bardzo zdrowa i bogata w składniki odżywcze. Jest źródłem białka, żelaza, wapnia i witamin (w tym głównie witaminy b), dlatego powinna na stałe zagościć w Twoim jadłospisie.

Przepisy kulinarne z fasolą w roli głównej pękają w szwach – od klasycznej, znanej wszystkim fasolki po bretońsku, poprzez pasty, sałatki, zupy, dania główne, na słodkich deserach (ku zdziwieniu niektórych) kończąc. Możliwości jest bez liku!

zupa z fasolą, propozycja podania

Jak gotować fasolę, by była smaczna i zdrowa?

Jak ugotować fasolę, by nie tylko cieszyć się jej smakiem, ale także pozbyć się przykrych dolegliwości tuż po jej zjedzeniu? Twój układ trawienny nieco się buntuje, a Ty postanowiłeś całkowicie wykluczyć fasolę ze swojego menu, by uniknąć wzdęć i gazów? Niepotrzebnie, tak naprawdę wystarczy jedynie odpowiednio ją przygotować, a problem zniknie!

Kluczem jest namaczanie!

ziarna fasoli

Moczenie fasoli

Zanim przystąpimy do pracy należy bardzo dokładnie fasolę wypłukać. Najlepiej zrobić to na sicie pod bieżącą wodą, łatwiej wówczas pozbyć się wszelkich powierzchniowych zanieczyszczeń: kurzu, piasku czy ziemi.

Etap drugi, najdłuższy w całym procesie gotowania fasoli, a zarazem niezwykle istotny to jej moczenie.

Moczenie fasoli – sposób 1

Aby namoczyć ziarna fasoli, wsyp je do dużego garnka, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin, najlepiej całą noc. Możesz także, choć nie jest to konieczne, wymienić w tym czasie jednokrotnie lub dwukrotnie wodę.

Trzymaj się proporcji 1:4 – ilość fasoli do 4 ilości wody, to bardzo ważne.

Efekty namoczenia zauważysz gołym okiem. Fasola jaś znacząco zwiększy swoją objętość i będzie miała miękką skórkę.

Po tym czasie odlej wodę (nie zaleca się jej ponownego wykorzystywania) i rozpocznij gotowanie – ale o tym poniżej.

Moczenie fasoli – sposób 2

Zapomniałeś wieczorem namoczyć ziaren? To nie problem.

W takiej sytuacji polecamy zalać fasolę gorącą wodą i zostawić na minimum 2 godziny, od czasu do czasu dolewając wody o wysokiej temperaturze. Możesz także zalać nasiona wrzątkiem, zagotować, odstawić z ognia i pozostawić na godzinę.

Efekt będzie podobny, a gdy czas biegnie nieubłaganie i goście tuż, tuż, liczy się każda minuta.

Dlaczego warto moczyć fasolę?

Moczenie pozwala pozbyć się z ziaren substancji wzdymających, ale także skraca późniejszy czas gotowania. Zapamiętaj jednak, że nie należy moczyć fasoli dłużej niż 12 godzin, po tym czasie zaczynają się bowiem procesy fermentacyjne.

ziarna fasoli w misce

Minusy moczenia fasoli

Wiele osób wskazuje, że mocząc fasolę wypłukuje się z niej cenne składniki odżywcze i witaminy. To prawda, jednak w wodzie pozostają również szkodliwe substancje. W naszej opinii należy zrobić więc wszystko, by dania z fasoli nie były przyczynkiem do problematycznych, krępujących wzdęć i gazów.

Jak ugotować fasolę?

Ziarna namoczone, czas zająć się gotowaniem.

Fasolę zalewamy świeżą wodą i gotujemy do momentu pojawiania się na powierzchni charakterystycznej piany. Wówczas należy ponownie fasolę wypłukać, wymienić wodę w garnku i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu zbierając łyżką cedzakową lub sitkiem powstający nalot.

Czas gotowania fasoli

Gotuj do miękkości pod przykryciem około 60-90 minut. Im większe ziarna, tym czas gotowania będzie oczywiście dłuższy. Gotowa fasola z łatwością da się ugnieść widelcem, możesz jednak ją po prostu skosztować. Weź jedną fasolę, a z pewnością nie będziesz miał wątpliwości czy jest już gotowa.

Esencja i smak

Pod koniec gotowania (około 15 minut przed końcem) lub bezpośrednio po ugotowaniu dosyp do wody niewielką ilość soli. Sól dodana w czasie gotowania wydłuży cały proces oraz może spowodować, że ziarna staną się twarde.

Dla podkręcenia smaku możesz również gotować fasolę w wywarze warzywnym, to kwestia Twoich preferencji i tego, do czego planujesz ją później wykorzystać. Ta opcja z pewnością nie sprawdzi się przy słodkim deserze, ale przy paście – zdecydowanie tak.

pasta z białej fasoli

Gotowanie fasoli – praktyczny tip

Po ugotowaniu pozostaw fasolę w garnku do ostudzenia. Nie należy odcedzać fasoli na sicie, cała skórka na ziarnach może wówczas popękać.

Wstaw garnek do zlewu z zimną wodą (lub wodą i lodem) i uzbrój się w odrobinę cierpliwości.

Gotowanie fasoli bez namaczania

W kuchni trudno o apodyktyczność. Możesz śmiało modyfikować znane przepisy kulinarne, odkrywać nowe smaki, próbować nowatorskich technik i sposobów gotowania – także gotowania fasoli, w tym przypadku bez namaczania.

Zalej ziarna wodą i szybko zagotuj na dużym ogniu. Odcedź i ponownie gotuj, tym razem na średnim ogniu aż do miękkości.

Voila, szybko prawda? Ot taki tip dla spóźnialskich i mniej zorganizowanych kuchmistrzów.

Przechowywanie fasoli

Ugotowaną fasolę śmiało możesz przechowywać w lodówce do kilku dni po przygotowaniu. Możesz umieścić ją w plastikowym pojemniku razem z zalewą, w której się gotowała lub osuszyć ziarna i schować je w takiej formie.

Gotowana fasola nadaje się również do mrożenia. Podaje się, że czas jej przydatności wynosi wówczas maksymalnie trzy miesiące.

ziarna fasoli w głębokim talerzu

Gotowanie to dobra zabawa!

Wiesz już jak ugotować fasolę, pora teorię przekuć w praktykę.

Trzymamy kciuki!

Polecamy również pozostałe nasze wpisy – tipy, praktyczne wskazówki, ważne informacje na wyciągnięcie ręki.

Kategorie:
Jedzenie

Comments are closed.