Przepis na gotowanego brokuła, czyli jak ugotować smaczne brokuły

  • dodała 17 stycznia 2022
  • Polubień!

Trudno sobie wyobrazić zdrową, zbilansowaną dietę bez warzyw, to jasne. Ale dlaczego warto jeść właśnie brokuły? I właściwie jak ugotować brokuły, by były nie tylko chrupkie i jędrne, ale także nadal pozostały intensywnie zielone? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

Mamy nadzieję, że tym i innymi naszymi wpisami pomożemy Ci rozpocząć wielką kulinarną przygodę. Nieważne ile masz lat, zawsze jest dobry moment, by zacząć!

Gotowanie brokułów to nic trudnego. Do dzieła, meldujemy się w kuchni!

Warto jeść brokuły!

Brokuł, kuzyn kalafiora, jest nie tylko smaczny, a także posiada szereg cennych składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych, na przykład działa antynowotworowo oraz leczniczo. Jeśli więc zmagasz się z cukrzycą, anemią, nadciśnieniem tętniczym lub wrzodami żołądka powinieneś na stałe włączyć gotowane brokuły do swojej codziennej diety. Warto spróbować!

Dobra wiadomość także dla wszystkich, którzy aktualnie są na diecie – brokuły są niskokaloryczne. 100 gram zielonego warzywa to tylko 35 kalorii. Dodatkowo, zawarty w brokułach błonnik wzmaga uczucie sytości, nie ma więc mowy o podjadaniu!

różyczki brokuła na drewnianej desce

Jak to ugryźć, czyli jak serwować brokuły?

W sieci lub tradycyjnych książkach kucharskich bez problemu znajdziesz przepisy kulinarne z wykorzystaniem brokułów. Możesz przygotować naprawdę wiele dań, zaczynając od sałatek czy past, poprzez zupy, na zapiekankach makaronowych kończąc. Ugotowane brokuły to również znakomity dodatek do obiadu.

zupa brokułowa w talerzu

Inne spojrzenie na brokuła

Lubisz nowe, nieoczywiste połączenia smaków? Koniecznie spróbuj pizzy na brokułowym spodzie, wegetariańskich burgerów z kotletami z brokuła lub brokułowych racuchów. Brzmi pysznie? Tak też z pewnością smakuje. Przekonaj się sam!

placki z brokuła oraz różyczki brokuła w tle

Przygotowanie brokułów krok po kroku

Krok pierwszy to odpowiednie przygotowanie brokułów. Niezależnie od tego czy postanowisz je jedynie zblanszować, przygotować na parze, czy też ugotować w wodzie, tego etapu nie możesz pominąć.

Etap 1: mycie brokułów

Na początku należy dokładnie oczyścić warzywo. Umyj je pod strumieniem zimnej wody, dzięki czemu pozbędziesz się piasku, ziemi i innych zanieczyszczeń.

brokuł

Etap 2: porcjowanie

Usuń liście, odetnij łodygę (wyrzuć lub pokrój na mniejsze kawałki) i podziel brokuła na różyczki tej samej wielkości.

Możesz pominąć krojenie i ugotować brokuła w całości, jednak nie polecamy tej metody mniej wprawionym adeptom sztuki kulinarnej. Zdecydowanie trudniej kontrolować wówczas stopień miękkości i równomiernie ugotować brokuła. Ponadto różyczki brokułów gotują się zdecydowanie szybciej niż cała główka, co pozwala zaoszczędzić czas.

brokuł krojony nożem

Jak ugotować brokuły w wodzie?

Czas na gotowanie!

Weź duży garnek, wlej do niego wodę, dodaj sól i zagotuj. Na jeden litr wody przypada 1 łyżeczka soli. Gotowanie w osolonej wodzie wydobywa wyjątkowy smak warzywa, nie rezygnuj więc z przyprawy, nawet jeżeli na co dzień postanowiłeś ją nieco ograniczyć.

Do gotującej się wody (nigdy nie do zimnej wody) wrzuć delikatnie brokuła. Uważaj, by się nie poparzyć.

Czas gotowania brokułów

Gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia od około 3 do maksymalnie 10 minut – w zależności od preferencji smakowych oraz wielkości samych warzyw. Pamiętaj, brokuł w całości będzie gotował się dłużej niż mniejsze części.

brokuł w garnku

Jak ugotować brokuły al dente?

Wystarczy maksymalnie 5 minut. Naszym zdaniem opcja al dente z chrupiącymi i jędrnymi brokułami jest najsmaczniejsza, ale decyzja należy do Ciebie. Weź jednak pod uwagę, że wraz z upływem czasu gotowania, zmienia się zarówno smak jak i konsystencja warzyw.

Hartowanie brokułów

Po ugotowaniu odcedź brokuły i przelej je lodowatą wodą. Możesz zostawić je także w misce z zimną wodą na około jedną minutę. Zatrzymanie procesu gotowania jest kluczowe, by osiągnąć pożądany smak i zachować intensywny zielony kolor.

Zatrzymaj zielony kolor brokuła

Nieapetycznie wyglądające warzywa to koszmar wielu z nas. Ciemnooliwkowa pulpa nie zachęci do jedzenia, intensywnie zielony, jędrny brokuł już tak! Jeśli zależy Ci na zielonym kolorze brokuła, do wody dodaj cukier oraz kilka kropel soku z cytryny. Gotowe!

różyczki brokuła na talerzu

Pozbądź się nieprzyjemnego zapachu brokułów

Przed zjedzeniem pysznych i zdrowych brokułów powstrzymuje Cię zapach, który unosi się z garnka podczas gotowania? Na to również mamy sposób! Do gotującej się wody dodaj kilka łyżek mleka. Już niewielka ilość mleka zneutralizuje nieprzyjemny zapach, a jednocześnie nie zmieni smaku gotowanych warzyw.

Dodatkowe pro-tipy

Możesz także do gotującej się wody wrzucić szczyptę gałki muszkatołowej, łyżeczkę sody oczyszczonej, liść laurowy lub kawałek skórki od chleba – każdy z tych sposobów się sprawdzi. Typowo kapustna woń zdecydowanie się zmniejszy.

Minusy gotowania brokułów w wodzie

Brokuły gotowane w wodzie to jedna z najczęstszych metod ich przygotowywania, choć według wielu kucharzy niezbyt trafiona. Zarzuca się, że gotując warzywa w wodzie pozbawia się je wielu cennych składników odżywczych.

Co więc zrobić? Możesz śmiało ugotować różyczki brokułu na parze.

Jak ugotować brokuły na parze?

W zwykłym garnku lub naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze zagotuj wodę. Nałóż na garnek metalowy koszyk lub cedzak i umieść w nim brokuł podzielony wcześniej na mniejsze części. Gotuj pod przykryciem około 10 minut, aż do momentu gdy osiągniesz odpowiedni stopnień miękkości. Po ugotowaniu zahartuj warzywa.

Proste, prawda?

Pamiętaj, że gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania wszystkich warzyw.

brokuł gotowany na parze na metalowym sitku

Blanszowane brokuły

Wiesz już jak ugotować brokuły w wodzie oraz na parze, czas na trzeci sposób. Blanszowane warzywa zachowują swoją jędrność i chrupkość, kolor, wyjątkowy smak, a przy tym pozbawione są wszelkich bakterii i drobnoustrojów.

Jak zblanszować brokuły?

Blanszowanie brokułów to nic innego jak ekspresowe sparzenie warzyw i kolejno schłodzenie ich pod zimną wodą. Zalej brokuły dużą ilością wrzątku (przyjmuje się proporcje 1:2) i pozostaw na około 2-3 minuty. Odcedź, a następnie umieść je w zimnej wodzie. I już, to najszybszy sposób obróbki termicznej.

Blanszowane brokuły idealnie nadają się do dalszego zapiekania więc śmiało możesz przygotować z nich zapiekanki.

Smacznego!

Jeśli dotarłeś do tego miejsca, z pewnością wiesz już jak ugotować brokuły na trzy sposoby. Teraz czas spróbować swoich sił w kuchni. Trzymamy kciuki i życzymy smacznego!

A jeśli ugotowałeś zbyt dużo brokułów, bez obaw. Śmiało możesz je zamrozić. Kliknij tutaj i dowiedz się jak to zrobić.

zupa brokułowa

Kategorie:
Jedzenie

Dodaj komentarz