Brokuły gotowane na parze nie należą do najbardziej lubianych warzyw.
Nieprawidłowo przyrządzone stają się mdłe, wodniste i tracą swój piękny zielony kolor.
Jeśli nie przepadacie za takimi brokułami, ale nie chcecie rezygnować z ich jedzenia ze względu na cenne składniki, których są źródłem, koniecznie przeczytajcie nasz artykuł do końca!
Podpowiadamy, jak gotować brokuły, żeby były jędrne, smaczne i soczyście zielone.
Czy brokuły są zdrowe?
Brokuły są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów! Są bogate w witaminy A i K. Witamina A pomaga opóźniać procesy starzenia, wzmacnia kości i zapobiega tzw. kurzej ślepocie. W tym niepozornym warzywie znajdzie też sporą ilość witaminy C. Jeśli chodzi o minerały, dostarczą nam takich składników jak potas, wapń i magnez. W brokułach znajdziemy też ciekawą substancję o nazwie sulforafan, która hamuje powstawanie mutacji nowotworowych i zmniejsza stres oksydacyjny.
Żeby w pełni wykorzystać wartości odżywcze brokułów, trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować. Gotowanie brokułów w wodzie to niestety najgorsza opcja – brokuły włożone do zimnej wody i powoli gotowane, stracą nie tylko składniki odżywcze, ale i smak. W ten sposób możemy je gotować jedynie jako element zupy jarzynowej lub kremu z brokułów. Jeśli chcemy podać brokuł jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie, najlepiej będzie ugotować warzywo na parze.
Przygotowanie brokułów do gotowania
Świeży brokuł traktujemy podobnie do kalafiora. Odkrawamy łodygę i dzielimy na różyczki. Listków, o ile są ładne – bez uszkodzeń i przebarwień – nie trzeba obcinać. Różyczki brokuła myjemy na sicie pod bieżącą wodą. Tak przygotowany brokuł nadaje się do dalszej obróbki – gotowania, pieczenia albo… jedzenia na surowo!
Jeśli używamy brokułów mrożonych, nie musimy ich myć ani kroić przed włożeniem do garnka. Warzywa z mrożonki zachowują zachowują cechy świeżego produktu, są więc dobrym rozwiązaniem, kiedy chcemy przygotować szybki dodatek do obiadu albo lekką przekąskę.

Jak gotować brokuły na parze, żeby nie stracić cennych składników odżywczych?
Głównym problemem dotyczącym przygotowywania brokułów jest strata składników odżywczych. Nawet jeśli wlejemy do garnka niewielką ilość wody, cenne składniki wyparują, a same warzywa stracą na smaku i wyglądzie. Jest jednak pewien sposób, który pozwoli nam zachować w brokułach to, co najlepsze. Chodzi rzecz jasna o gotowanie brokuła na parze.
Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw. Ta prosta technika stała się w ostatnich latach bardzo popularna ze względu na to, że żywność gotowana w ten sposób traci minimalne ilości składników odżywczych. W czasach, kiedy coraz częściej słyszy się o zubożeniu gleb i powszechnych niedoborach, to naprawdę ważne!
Żeby ugotować brokuły na parze, nie potrzebujesz żadnych specjalistycznych sprzętów. Wystarczy garnek z pokrywką oraz metalowe sitko albo wkładka do gotowania na parze. Można również użyć bambusowego kosza, parowaru albo specjalnego, kilkupiętrowego garnka. Takie sprzęty pozwalają gotować jednocześnie rybę lub mięso, ziemniaki oraz warzywa.
Do garnka wlewamy taką ilość wody, żeby nie dotykała sitka. Zagotowujemy. Wrzucamy na sitko przygotowane wcześniej różyczki brokuła i przykrywamy całość pokrywką. Ważne, żeby pokrywka jak najlepiej przylegała do garnka. Gorąca para powinna zostać w środku!
Jak długo gotować brokuły na parze?
Najlepiej gotować brokuły około 5 minut. Po upływie tego czasu należy spróbować, czy brokuł jest odpowiednio miękki, ale uwaga! Nie powinien być rozgotowany! Dobrze przyrządzony brokuł będzie jędrny, pachnący i smaczny.
Jeśli zależy nam, żeby brokuł po ugotowaniu był soczyście zielony, możemy po odcedzeniu przelać go na sicie zimną wodą. Hartowanie sprawi, że warzywo nie straci swojego pięknego koloru.

Sprawdź również, w jaki sposób gotować brokuły w wodzie.
Jak urozmaicić smak gotowanych brokułów?
Brokuły ugotowane w ten sposób są niesłone. Solimy je już na talerzu. Dobrze sprawdzi się zarówno zwykła sól kuchenna, jak i ziołowa lub czosnkowa. Gotowane brokuły można również posypać przyprawami. Pasuje do nich suszony czosnek, świeżo mielony pieprz, listki bazylii albo – szczególnie latem – świeży koper. Gotowanego brokuła można również skropić oliwą i sokiem z cytryny.
Ciekawym pomysłem jest dodanie do brokułów już w trakcie gotowania świeżych ziół. Gałązka tymianku lub rozmarynu doda im nowego, ciekawego smaku.
Do czego wykorzystać gotowane brokuły?
Brokuł gotowany jest świetnym dodatkiem do obiadu. Bardzo dobrze zastępuje surówki ze świeżych warzyw, urozmaicają jednocześnie nasze menu. Pasuje do ziemniaków, ziemniaczanego puree, kaszy, ryżu i makaronu. Dobrze komponuje się z daniami, w których jest mięso gotowane na parze, pieczone lub smażone.
Brokuł bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem. Wystarczy rozgrzać patelnię z oliwą z oliwek (wystarczy niewielka ilość – 2-3 łyżki na 0,5 kg różyczek brokuła), dodać przeciśnięty ząbek lub dwa czosnku i dorzucić ugotowany brokuł. Chwilę podsmażyć i podać jako jarzynkę do obiadu.
W szybki sposób możemy też przygotować pyszną i lekką sałatkę. Brokuły ugotowane na parze polewamy sosem czosnkowym na bazie jogurtu, posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub pestkami słonecznika i świeżo zmielonym pieprzem. Voilà, nasz posiłek jest gotowy!

Jak gotować brokuły – podsumowanie
Wiesz już, że dobrze jest gotować brokuły nie w wodzie, ale przy pomocy pary. Zachowują wtedy najwięcej cennych składników odżywczych. Gotowanie powinno trwać krótko. Ugotowane al dente brokuły warto przelać na sicie lodowatą wodą, żeby nie straciły koloru. Zachęcamy do eksperymentów! Spróbuj dodać do brokułów ulubione przyprawy albo inne warzywa, jak marchewka, seler czy batat. Jeśli chcesz nadać im mocniejszy charakter, spróbuj podać do nich domowy sos czosnkowy. Mamy nadzieję, że gotowanie brokułów sprawi Ci przyjemność, a Twoja rodzina polubi to zdrowe warzywo!
A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, sprawdź temat gotowania warzyw na parze.